Csökkent a várakozási idő a horvát határon

Vágólapra másolva!
Szúrópróbaszerűen ellenőriznek.
Vágólapra másolva!

A horvát határőrök csak szúrópróbaszerűen, célzott ellenőrzéseket végeznek. Jelentésük szerint az autók összesen 30 percet, a buszok pedig 40 percet várakoznak a határon. A szigorított beléptetés óta

minden szabad mozgási joggal rendelkező polgár úti okmányait is ellenőrizni kell a schengeni határon, a belépéskor és kilépéskor egyaránt.

Azokat pedig össze kell vetniük a Schengeni Információs Rendszer és az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával is. Így tudnak a hatóságok meggyőződni arról, hogy az átutazó nem jelent kockázatot az EU-ban.

Ez a szigorítás minden tagországra érvényes, főleg azokra, akik még nem egyeztek bele a határellenőrzések megszűntetésébe.

A torlódások megszüntetése, csökkentése érdekében a horvát hatóságok, azt mondják, minden technikai és emberi erőforrást felhasználnak, és együttműködnek a szlovén és magyar kollégáikkal is. De egyelőre nem sikerült csökkenteni a torlódások okozta várakozási időt. Erről a problémáról értesítették az uniós biztost, Dimitrisz Avramopuloszt is akivel abban állapodtak meg, hogy

ideiglenesen felfüggesztik a szigorított határellenőrzést.