Csalhattak a vasárnapi török népszavazáson – 2,5 millió voksot érinthet a hamisítás

ERDOGAN, Recep Tayyip, népszavazás, alkotmánymódosítás, Törökország
Isztambul, 2017. április 16. Recep Tayyip Erdogan török államfő támogatói ünneplik az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazás részeredményét a referendum napján, 2017. április 16-án Isztambulban, a háttérben Erdogan kampányplakátja. A szavazatok 98,2 százalékos feldolgozottsága alapján az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok a voksok 51,3 százalékát teszik ki. (MTI/EPA/Deniz Toprak)
Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács megfigyelő küldöttségének egyik tagja szerint a szavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Többek között olyan szavazatokat is érvényesnek tekintettek, amiket nem lepecsételt borítékban adtak le.
Vágólapra másolva!

A nem végleges adatok alapján 86 százalékos részvétel mellett a szavazók 51,34 százaléka igennel, 48,66 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amivel jóváhagyták az államfői jogkörök jelentős kiterjesztését és a miniszterelnöki tisztség megszüntetését.

Az ellenzék megkérdőjelezte a szavazás érvényességét, külföldi megfigyelők szerint a voksolás nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

Forrás: MTI/EPA/Deniz Toprak

Az Európa Tanács az Európai Biztonsági és az Együttműködési Szervezettel közös megfigyelő küldöttséget alkotott a népszavazáson. Alev Korun, az osztrák parlament zöldpárti képviselője az ORF rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy többek között az alkotmánymódosítást ellenző politikai oldal nem kapott egyenlő kampánylehetőséget, a civil szervezetek nem szervezhettek kampányrendezvényeket, a szavazókat nem tájékoztatták pártatlanul a reform kulcsfontosságú vonatkozásairól, és

az érvényben lévő szükségállapot miatt nem voltak meg egy valóban demokratikus népszavazás törvényes keretei.

2,5 millió pecsét nélküli voks

Szerinte nagyban befolyásolhatta az eredményt az is, hogy nem sokkal az urnák lezárása előtt a központi választási bizottság változtatott a szavazatok összeszámlálásának módszerén a hitelesítés tekintetében. Ugyanis

úgy döntöttek, hogy érvényesnek tekintik majd azokat a voksokat is, amelyeket nem a testület tisztségviselői által lepecsételt borítékba tett szavazólapon adtak le, hacsak nem bizonyítható a csalás ténye.

A pecsétek nélküli voksok száma 2,5 millió lehet.

Forrás: MTI/EPA/Deniz Toprak

Nem engedték be a megfigyelőket a szavazóhelyiségekbe

Alev Korun szerint a főleg kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban

a rendőrség több helyen megakadályozta, hogy két megfigyelő bejusson a szavazóhelyiségekbe.

Illetve felhívta a figyelmet több olyan videofelvételre, ahol az látszik, hogy

voltak olyan emberek, akik kétszer is szavaztak.

Megjegyezte, hogy ezeket a vádakat be kell bizonyítani.

A kurdbarát ellenzéki Népi Demokratikus Párt szerint a pecsét nélküli borítékok elfogadása akár 3 millió voksot is érinthet, ami kétszerese az igen és a nem voksok száma közötti különbségnek.

Érvénytelenítenék a népszavazást

A szintén ellenzéki, szociáldemokrata Köztársasági Néppárt bejelentette, hogy beadja a népszavazás érvénytelenítését kérő beadványát a Legfelsőbb Választási Bizottságnak. A párt előzőleg jelezte, hogy ha szükséges, kész akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni a borítékokra vonatkozó, az utolsó pillanatban hozott szabály miatt.