Donald Tusk: a brexitet nem befolyásolja a választás

politics diplomacy Horizontal
The President of the European Council Donald Tusk (L) speaks during a press conference on March 31, 2017 in St Julian’s Malta. The European Union demanded that Britain make "sufficient progress" on its divorce before talks on a trade deal can start as it laid out its tough Brexit negotiating plans today. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND AFP / Matthew Mirabelli / Matthew Mirabelli / Malta OUT
Vágólapra másolva!
Akár egy jó film, úgy fokozza a feszültséget Theresa May azzal, hogy ma váratlanul bejelentette, előrehozott választások kiírását tervezik - mondta Donald Tusk szóvivője. Az Európai Tanács szerint a bejelentés nincs hatással a "huszonhetek" terveire.
Vágólapra másolva!

- mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének szóvivője a londoni bejelentésre reagálva.

Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Tusk ezt a lépést a Hitchcock-filmek fordulatához hasonlította. Egy bejegyzésben azt írta:

a brexitet Hitchcock rendezte,

mert először jön a földrengés, utána fokozódik a feszültség. Egyébként egy másik üzenetben arról is beszámolt, a bejelentés után jól sikerült a telefonbeszélgetés a brit kormányfővel.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője egyelőre nem kommentálta a történteket, mindössze annyit mondott, semmi rendkívüli nincs egy választás kiírásában.

Szakértők korábban úgy vélték, a tárgyalások csak május végén kezdődhetnek meg, de nem tudni, hogy ezen mennyit változtat a június 8-ára tervezett előrehozott választás.