Megint nemi erőszakkal viccelődött a Fülöp-szigeteki elnök

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, Fülöp-szigetek
Philippine President Rodrigo Duterte walks past honour guards as he arrives at Manila international airport in Manila on May 24, 2017, after returning from a visit to Russia. Duterte threatened on May 24 to impose martial law nationwide to combat the rising threat of terrorism, after Islamist militants beheaded a policeman and took Catholic hostages while rampaging through a southern city. / AFP PHOTO / NOEL CELIS
Vágólapra másolva!
Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök azt mondta az Iszlám Állam ellen harcoló katonáinak, hogy az az még belefér, ha megerőszakolnak három nőt, azért ő állja a felelősséget. Egyéb erőszakoskodásért viszont ő maga zárja őket börtönbe. 
Vágólapra másolva!

A nemi erőszakos viccelődésével legutóbb egy évvel ezelőtt kavart nagy port a sajtóban Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök. Néhány nappal ezelőtt pedig katonáinak tartott beszédekor nyúlt ugyanehhez a témához. Azt mondta, belefér, ha megerőszakolnak három nőt, azt ő állja.

Első a sorban

Rodrigo Duterte legutóbb akkor viccelődött a nemi erőszakkal, amikor egy évvel ezelőtt megnyerte a Fülöp-szigeteki elnökválasztást, és beszédet mondott. Akkor felemlegetett egy 1989-es, davaói börtönlázadást, ahol meghalt egy ausztrál misszionáriusnő, miután többen megerőszakolták. Duterte akkor azt mondta, hogy a polgármesternek, azaz neki kellett volna elsőnek lennie a sorban, mert úgy tudja, a nő nagyon szép volt.

Rodrigo Duterte május 24-én a manilai repülőtéren megy el a díszőrség előtt, miután megérkezett Oroszországból Forrás: AFP/Noel Celis

Duterte kedden Mindanao szigetén beszélt a katonákkal, akiket az Iszlám Állam ellen küld hadba. A szigeten néhány nappal ezelőtt hirdetett szükségállapotot az elnök, azóta pedig bevezette a statáriumot is. Erről azt mondta, hogy mindenfajta erőszakoskodásért ő személyesen vállalja a felelősséget, sőt,

maga fogja börtönbe zárni az ilyen katonáit.

És ezt a mondatát egészítette ki azzal, hogy a nemi erőszak, pontosabban az, ha három nőt megerőszakolnak, még belefér – írja a Guardian.

Mindanao szigetének déli részén az Iszlám Államhoz köthető fegyveres lázadók támadtak meg egy város. Duterte a katonákhoz intézett beszédében azzal is viccelt, hogy szíve szerint ő is harcolna a katonáival együtt, de ízületi gyulladása van. A lázadóknak egyébként azt üzente, hogy azonnal tegyék le a fegyvert, és tárgyaljanak. Máskülönben meg fognak halni, ahogy mindenki, aki engedély nélkül visel fegyvert. „A katonáknak azt parancsoltam, hogy söpörjenek ki és öljenek meg mindenkit, akinek nincs állami engedélye fegyvert tartani” – mondta Duterte.