A biztonság megerősítésére törekszik az Európai Védelmi Alap

EU EURO EUROPEAN COMMISSION EUROPEAN COMMISSIONER EUROPE EUROPEAN commission Commissioner PRESS PRESS CONFERENCE Press Event press statements defence Fe?te???a ????e???? Federica Mogherini Read-out of the College meeting by High-Representative/ Vice-Presi
Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő
Vágólapra másolva!
Megkezdi működését az úgynevezett Európai Védelmi Alap, amelynek célja az EU stratégiai autonómiájának megteremtése, a tagországi beruházások hatékonyabbá tétele, a biztonság megerősítése, valamint a versenyképes és innovatív ipari bázis előmozdítása - jelentette be Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerdán Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az alap koordinálja, kiegészíti és kibővíti a védelmi kutatásra, a katonai felszerelések és technológiák beszerzésére irányuló nemzeti beruházásokat.
Az alap két, egymást kiegészítő, ugyanakkor struktúráját és forrásait tekintve eltérő vonalat foglal magában: a "kutatási" és a "képességfejlesztési" keretet.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Előbbire 2019 végéig 90 millió eurót különítenek el, ebből idénre 25 millió eurót. 2020 után pedig évente 500 millió euróra nőne a büdzsé a tervek szerint. Utóbbi program keretében 2019-ben és 2020-ban összesen 500 millió eurót költenek el, amit ezután egymilliárd euróra növelnek, ami a várakozások szerint évi ötmilliárd eurót tudna mozgósítani.