Megölték a túszejtőket Szomáliában

Szomália, túszdráma, túszejtés, terrorizmus, terrortámadás
Mogadishu, 2017. június 15. Az éttermi túszdráma egyik áldozatának holttestét viszik Mogadishuban 2017. június 15-én. A szomáliai biztonsági erők hajnalban véget vetettek az éttermi túszdrámának, az összes támadót megölték, az incidensnek legalább 19 civil esett áldozatul. A terrorista támadás előző este érte a Pizza House nevű éttermet, előbb egy öngyilkos merénylő autóstul felrobbantotta magát a bejárat közelében, majd katonai ruhába öltözött fegyveresek bevették magukat az épületbe, és többtucatnyi embert túszul ejtettek. (MTI/AP/Farah Abdi Warsameh)
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem lehet tudni, pontosan hányan haltak meg a szerda esti szomáliai túszdrámában és robbantásban, de a hírforrások 17 halálos áldozatról beszélnek. A sérültek száma 26.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merénylő robbantott egy étterem előtt, Szomália fővárosában, Mogadishuban szerda éjszaka. A terrortámadás nem ért véget ennyivel,

katonai ruhába öltözött fegyveresek vetették be magukat az étterembe,

és több tucat embert túszul ejtettek.

Az AP jelentése szerint a biztonsági erők két fegyveres terroristát lelőttek, és tíz túszt állítólag sikerült kiszabadítaniuk. A helyi rendőrparancsnok úgy tudta, hogy akkor még öt támadó benn maradt az étteremben, foglyaik számáról nem voltak pontos adatok.

Az éttermi túszdráma egyik áldozatának holttestét viszik Forrás: MTI/AP/Farah Abdi Warsameh

A támadást a szomáliai,

al-Shabaab nevű dzsihadista terrorszervezet

vállalta magára.

Egy felrobbantott jármű roncsa a mogadishui éttermi túszdráma helyszínén Forrás: MTI/AP/Farah Abdi Warsameh

Az al-Shaabab a nemzetközi közösség és az AMISOM 22 000 katonája által támogatott, ingatag központi kormány megdöntésére esküdött fel,

az országot pedig a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává akarja átalakítani.

Február közepén kíméletlen háborúval fenyegette meg Mohamed Abdullahi Mohamed új szomáliai elnököt. A 2007-ben Szomáliába vezényelt AMISOM-erők révén 2011-ben a szélsőségeseket kiűzték Mogadishuból, de továbbra is jelentős területeket uralnak vidéken, ahonnan gerillatámadásokat és öngyilkos merényleteket szerveznek szomáliai és külföldi katonai támaszpontok ellen.