Volt libanoni miniszter lett az ENSZ különmegbízottja

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden a libanoni Haszán Szalamét, egykori kulturális minisztert, egyetemi oktatót nevezte ki a világszervezet új líbiai különmegbízottjának.
Vágólapra másolva!

Jelölésével befejeződik a négy hónapja tartó folyamat, amelynek keretében új felelőst kerestek a feladatra Martin Kobler német diplomata helyett. Az új különmegbízott felügyelné azokat a tárgyalásokat, amelyek, ha sikeresek lesznek, elvezethetnek az egységkormány összetételéről szóló megegyezésig.

António Guterres ENSZ-főtitkár, akinek több jelöltje nem kapott bizalmat a BT-ben, támogatta az egykori libanoni miniszter jelöltségét.

Idén februárban az Egyesült Államok kifogást emelt az ellen, hogy a főtitkár Szalám Fajjád volt palesztin kormányfőt nevezze ki a világszervezet líbiai különmegbízottjának. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet indoklásában azt írta, „Az ENSZ túlságosan is hosszú ideig volt elfogult a Palesztin Hatósággal, szövetségesünk, Izrael kárára”.

A palesztin politikus után a BT még legalább tíz másik személyt vett fontolóra, míg végül elfogadta Haszán Szalamé jelöltségét. A libanoni politikus 66 éves, 2010 óta a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének (Sciences Po Paris) igazgatója.

Líbiában Moammer Kadhafi vezető hatalmának 2011-es megdöntése után az észak-afrikai ország teljes anarchiába süllyedt, és a keletkezett hatalmi űrt egymással rivalizáló
milíciák töltötték be. Szalamé feladata lenne az, hogy a felek felülemelkedjenek ezen a káoszon.