Orosz diplomata vezeti az ENSZ új terrorellenes központját

Horizontal Russian delegate to the OSCE Vladimir Voronkov answers media questions during a meeting of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE), on August 18 ,2008 in Vienna, concerning the situation in Georgia and South Ossetia. The
Vlagyimir Voronkov
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Voronkov személyében, orosz diplomatát nevezett ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet újonnan létrehozott terrorellenes központjának vezetőjévé.
Vágólapra másolva!

A terrorellenes központot António Guterres javaslatára hozta létre az ENSZ, s a közgyűlés június 15-én szavazta meg. Az új központ feladata az lesz, hogy egyeztesse és összefogja a világszervezet különböző ügynökségeinél és részlegeiben, egymástól függetlenül terrorelhárítással foglalkozó tevékenységeket.

„Az a gondunk, hogy 38 részlegnél foglalkoznak terrorelhárítással és ezt koordinálni kell. Logikus tehát, hogy egyetlen iroda és egyetlen felelős személy kezében összpontosuljon a munka” - jelentette ki Guterres a Voronkovot bemutató sajtókonferencián az ENSZ New York-i székházában.

Vlagyimir Voronkov Forrás: AFP/Samuel Kubani

Az orosz diplomata korábban bécsi székhelyű nemzetközi szervezeteknél dolgozott. Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy kinevezése Oroszország ENSZ-beli pozícióinak erősödését is jelenti. Vlagyimir Voronkov az ENSZ-főtitkár helyetteseként dolgozik majd.