Kína és India is katonákat vonultat fel a határon

Vágólapra másolva!
Kína szerint déli szomszédja, Bhután egy része valójában kínai terület, India szerint viszont nem. A területen egyébként indiai katonák állomásoznak. A hármashatár évek óta konfliktusforrás a két ország között.
Vágólapra másolva!

Kínának nem tetszik, hogy indiai csapatok tették be a lábukat a két ország között húzódó területre, és bár

kicsi a valószínűsége, hogy fegyveres összecsapást

eredményezzen a konfliktus, a The Guardian megjegyezte: az utóbbi években elszabadultak az indulatok a határvonalon.

Harmadik hete patthelyzet uralkodik a térségben. Még június 16-án a kínaiak elkezdtek utakat építeni déli irányba, vagyis a fele Magyarország-méretű himalájai ország, Bhután felé. A kis királyság, amely szoros katonai és kereskedelmi kapcsolatokat ápol Indiával, azonnal segítséget kért és kapott szövetségesétől.

A hármashatár évek óta vita tárgya.

Kína szerint országhatára kiterjed délre, Gamochen területére, India szerint viszont ennél a pontnál északabbra ér véget a kínai határ.

Kína egy 1890-ben kötött szerződésre támaszkodik, amelyet az Indiát akkor gyarmati uralom alatt tartó britekkel kötöttek, de állítólag egy későbbi levélben Dzsavaharlal Nehru indiai miniszterelnök is elfogadta.

India ezt nem hajlandó elismerni.

Bár a két ország egyelőre nem mutatja jelét annak, hogy háborúra készülne, Bipin Rawat, az indiai hadsereg vezetője azért kijelentette:

felkészültek egy esetleges ütközetre.

Míg a figyelem inkább Kína kelet-ázsiai terjeszkedésére összpontosul, az ország déli irányba is próbál területeket meghódítani, főleg olyan stratégiailag fontos területeket, amelyek kapcsolatban állnak Indiával.