255 ember menekült ki az égő toronyházból

london tűz
A huge fire engulfs the Grenfell Tower early June 14, 2017 in west London. The massive fire ripped through a 27-storey apartment block in west London in the early hours of Wednesday, trapping residents inside as 200 firefighters battled the blaze. Police and fire services attempted to evacuate the concrete block and said "a number of people are being treated for a range of injuries", including at least two for smoke inhalation. / AFP PHOTO / Daniel Leal-Olivas
Vágólapra másolva!
A Scotland Yard hétfői tájékoztatója szerint 255 túlélője lehet a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban kitört múlt havi tűzvésznek. Összesen 350 ember lakhatott a toronyházban.
Vágólapra másolva!

80 ember halhatott meg a tűzvészben

Andy Chalmers, a rendőrségi vizsgálatot vezető főfelügyelő elmondta: a szerencsétlenség óta elvégzett vizsgálat során a londoni rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy 350-en lakhattak a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határában emelkedő toronyházban, és a tűzvész idején közülük 14-en máshol tartózkodtak. Mindezek alapján a rendőrség fenntartja azt a becslését, amely szerint

80 körül lehet a halálos áldozatok száma, bár a végleges adat ezt valószínűleg nem fogja sokkal meghaladni - mondta a vizsgálat vezetője.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Eddig 32 áldozat azonosítását sikerült kétséget kizáróan elvégezni,

de Chalmers megerősítette: a rendkívül intenzív tűz olyan pusztítást végzett, hogy az összes áldozat azonosítása lehetetlennek bizonyulhat. A rendőrtiszt elmondt, hogy a vizsgálatot végző szakértők

kézzel próbálják szétválogatni az égett törmelékből az emberi maradványokat,

és ebben ilyen feladatokra kiképzett kutyák is segítenek.Chalmers közölte: a Scotland Yard segítséget kért azoktól a szakértőktől is, akik részt vettek a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozatban elhunytak maradványainak felkutatásában.

Forrás: AFP/Giulio Thuburn

600 toronyház átvizsgálását rendelték el

A tűzvész június 14-én hajnalban tört ki a 24 emeletes, 127 lakásos toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófát a rendőrség szerint valószínűleg egy zárlatos hűtőszekrény okozta, amely a negyedik emelet egyik lakásában kapott lángra.
A vizsgálat azonban jelenleg az épület külső burkolóelemeire összpontosul, különös tekintettel arra, hogy a tűzvész óta eddig megvizsgált hasonló burkolatú toronyházak épületburkolati mintái közül

egyik sem felelt meg az előírásoknak

a hatósági tűzbiztonsági próbákon. A tűz után a brit kormány hatszáz toronyház tűzbiztonsági ellenőrzését rendelte el.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A Grenfell Tower külső felületét a tavaly befejeződött renoválás során új burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt - a kerületi tanács ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.
Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy a tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoznak

A Scotland Yard a múlt héten bejelentette - és ezt a hétfői sajtótájékoztatón is megerősítették a vizsgálat vezetői -, hogy a Grenfell Towerben kitört tűzvész ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával bűnügyi vizsgálat is folyik.
Hétfőre virradó éjjel komoly tűz pusztított a közeli Camden kerület rendkívül népszerű turistanegyedének egyik piacán is, de itt személyi sérülés nem történt.