Bíróságon a pakisztáni miniszterelnök

2017.07.17. 14:07

Iszlámábádban megkezdte a legfelsőbb bíróság az pakisztáni miniszterelnök, Navaz Sarif ellen az eljárást, melynek a végén akár le is válthatják pozíciójából.

A pakisztáni ellenzék már múlt héten lemondását követelte a miniszterelnöknek, mert kiderült róla, hogy ő és a családja is érintett a Panama-iratok néven ismert offshore-botrányban. A pénzügyeket vizsgáló bizottsága pedig megállapította, hogy szakadék tátong a Sarif bevallott jövedelme és a tényeleges vagyona között.

Navaz Sarif tagadja, hogy bármilyen bűncselekményben részt vett volna. A családja bevételét egy korábbi katari befektetéssel próbálta megmagyarázni.

Az érdekes a leginkább ez ügyben, hogy a miniszterelnök bukása voltaképpen csak egy betűtípuson múlhat. Mindemellett az is kiderült, hogy a miniszterelnök lánya egy offshore-cégen keresztül vásárolt egy luxus lakást Londonban. Az vezető jogászai igyekeztek meggyőzni a bíróságot arról, hogy a lány csak megbízottként volt jelent a vásárláson, nem pedig saját tulajdonába és haszonélvezetébe állította az ingatlant. Ezáltal súlyos kétségek merültek fel a dokumentum hitelességével kapcsolatban.