Egy nő nem volt hajlandó levenni nikábját a repülőtéren

nikáb
Vágólapra másolva!
Egy dán állampolgárságú, tunéziai származású nő a brüsszeli repülőtéren nem volt hajlandó levenni a teljes arcát elfedő nikábját. Mivel a hatóságok így nem tudták ellenőrizni a személyazonosságát, kitoloncolták Belgiumból.
Vágólapra másolva!

Az al Dzsazíra hírtelevízió honlapjának tudósítása szerint az esetről beszámolt a belga menekültügyi miniszter, Theo Francken is, aki elmondta, hogy a nőnek vissza kellett utaznia Tunéziába. Az ügyről tájékoztatták a dán kollégáikat is.

A nikáb csak a szemet hagyja szabadon Forrás: AFP

Belgiumban 2011 nyara óta van hatályban a törvény, ami tiltja a teljes arcot elfedő fátylak és leplek viselését közterületen.

Pénzbüntetés mellett akár hét napnyi börtön is járhat a rendelkezés megsértőinek.

A szélsőséges muszlimok igyekeznek ebből elvi kérdést csinálni, de az egyre több európai országban bevezetésre kerülő tiltás nem csak a burkára és a nikábra vonatkozik. A növekvő terrorveszély miatt közterületen (főleg egy repülőtéren) sem muszlimnak, sem más vallásúnak, legyen akár férfi, akár nő nem szabad felismerhetetlenné tennie magát például símaszk vagy bukósisak indokolatlan viselésével sem. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014-ben kimondta, hogy nem sérti a vallás szabad gyakorlásának jogát, ha valahol betiltják az arcot takaró női viseletet.