Amerikai nehézbombázók repültek Észak-Korea partjai mentén erődemonstrációként

2017.09.23. 23:27

Az amerikai légierő B-1B típusú hadászati nehézbombázói harci gépek kíséretében szombaton az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe repültek, hogy megmutassák az Egyesült Államok rendelkezésre álló katonai opciók kiterjedését.

Dana White, a Pentagon szóvivője azt mondta: "Ez a demilitarizált övezettől legészakabbra fekvő térség, ahová amerikai harci gép vagy bombázó berepült Észak-Korea partjai mentén a 21. században, aláhúzva annak komolyságát, ahogyan mi vesszük (Észak-Korea) vakmerő magatartását".

Szerinte ez a katonai feladat megmutatta az Egyesült Államok eltökéltségét és azt a világos üzenetet, hogy az elnöknek számos katonai lehetősége van bármilyen fenyegetés legyőzésére.

A szóvivő azt is mondta,

Észak-Korea fegyverkezési programja "súlyos veszélyt" jelent, de készek használni a katonai lehetőségek teljes tárházát, hogy megvédjék az Egyesült Államokat és szövetségeseiket.

A Pentagon szerint a nehézbombázók a csendes-óceáni Guamon lévő amerikai támaszpontról szálltak fel, a vadászgépek a japán Okinava szigetéről.

Észak-Korea szeptember 6-án hajtotta végre hatodik és egyben legnagyobb nukleáris kísérletét, és számos ballisztikus rakétakísérletet végzett a nyár folyamán.

Szombaton kiserejű földrengés történt Észak-Koreában, amelynek epicentruma néhány kilométerre volt a szeptember 3-ai föld alatti nukleáris robbantás helyszínétől,

az ország északkeleti részén, földrengéskutató központok szerint a földmozgás nem egy újabb nukleáris kísérlet következménye.

Július 30-án az Egyesült Államok hasonló erődemonstrációt tartott két B1-B típusú stratégiai nehézbombázójával átrepülve a Koreai-félsziget felett, válaszul a júliusban végrehajtott két észak-koreai ballisztikus rakétakísérletre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK