Szerbiába utazik a horvát elnök

politician The newly elected Serbian president Aleksandar Vucic in Belgrade, Serbia, 12 April 2017. Thousands of Serbians took to the streets over the previous days to demonstrate against Vucic. Protestors accuse him of electoral fraud. The German foreign
Aleksandar Vucic, szerb elnök.
Vágólapra másolva!
A Szerbia és Horvátország között fennálló kapcsolatról, illetve az azt bonyolító feszültségekről tárgyal novemberben Zágrábban Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!

A találkozást előkészítendő Aleksandar Vucic interjút adott a Vecernji List című horvát napilapnak, amelyben arról beszélt, hogy a szerbeknek és a horvátoknak a jövőben szövetségessé kell válniuk.

Látja, hogy még mindig vannak ellentétek a két ország, illetve a két nép között, de nem érti azokat.

Szerinte az embereknek rá kell jönniük, hogy szövetségeseknek és nem a múltban élő ellenségeknek kell lenniük.

Az ellentétek a múltban gyökereznek, be kellene fejezni az ezekről szóló nyilvános vitákat. Úgy véli, hogy Horvátország nem fogja akadályozni Szerbia európai integrációját.

Aleksandar Vucic Forrás: AFP/DPA/Monika Skolimowska

Szerbia és Horvátország kapcsolatán még mindig érezhető az 1991-1995-ös délszláv háború hatása. A két ország között a harcok lezárása óta békés a viszony, időnként azonban fellángolnak az indulatok, választások alkalmával például egyes politikusok a nemzeti ellentétekre és a nacionalizmusra alapozzák kampányukat.

Az utóbbi időszakban főként a gazdasági és a kisebbségi kérdések területén történtek súrlódások,

Horvátország például tavaly hosszabb időn át akadályozta Szerbia európai integrációjának folytatását, és nem engedte, hogy Brüsszel megnyissa Belgráddal a kisebbségi jogokról szóló csatlakozási fejezetet, mert nem érezte biztosítottnak a horvát kisebbség jogait keleti szomszédjánál.