Spanyol tüntetők lepték el Barcelona utcáit

Barcelona, 2017. október 7. A spanyol és a katalán regionális kormány közötti párbeszédet sürgetik tüntetők a barcelonai városháza előtti Sant Jaume téren 2017. október 7-én, hat nappal a Katalónia függetlenségéről rendezett népszavazás után. (MTI/EPA/Alejandro García)
Vágólapra másolva!
Spanyolország egységéért tüntetők tömege lepte el Barcelona utcáit, egy héttel a rendőri erőszakba torkollott katalán függetlenségi népszavazás után, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére rendeztek meg Katalóniában.
Vágólapra másolva!

Egy héttel a katalán függetlenségi népszavazás után, Spanyolország egységéért vonultak fel a tüntetők Barcelona utcáin azt kántálva:

A barcelonai utcák a magasból nézve spanyol, katalán és uniós zászlók tengerévé váltak. Akadtak, akik egy zászlórúdra helyzeték a spanyol és katalán lobogókat, így fejezve ki, hogy

számukra a kettő elválaszthatatlan

A transzparenseken pedig a Béke és az Együtt vagyunk erősek felíratok álltak.

A felvonulást megelőzően, melyet a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet rendezett, a spanyol csendőrség helyi épületénél fejezték ki támogatásukat a spanyol hatóságoknak.

Több százezer ember vonult az utcára, voltak akik Spanyolország más városaiból érkeztek. A felvonulás végén beszédet mond Mario Vargas Llosa Spanyolországban élő Nobel-díjas perui író és Josep Borrell, az Európai Parlament volt elnöke, egykori szocialista katalán politikus.

A spanyol és a katalán regionális kormány közötti párbeszédet sürgetik tüntetők a barcelonai városháza előtti Sant Jaume téren 2017. október 7-én, hat nappal a Katalónia függetlenségéről rendezett népszavazás után. (MTI/EPA/Alejandro García) Forrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro García

A tüntetésen jelen voltak a katalán parlament ellenzéki pártjai, akik a menet élén haladtak. Albert Rivera, a legnagyobb ellenzéki frakciót adó Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt elnöke újságíróknak nyilatkozva azt mondta:

Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán elnöke azt mondta: „ez a felvonulás azt jelenti, hogy

A katalán kormány által közzétett hivatalos végeredmény szerint múlt vasárnap a választásra jogosultak 43 százaléka szavazott a referendumon,

több mint 91 százalékuk támogatta az elszakadást

Spanyolországtól. Ennek alapján a katalán vezetés azt tervezi, hogy jövő héten kinyilvánítja az autonóm közösség függetlenségét.

Katalónia esetleges függetlenné válása ellen tüntetnek Barcelonában 2017. október 8-án, egy héttel a katalán függetlenségről rendezett népszavazás után. (MTI/AP/Francisco Seco) Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

Kedden a katalán parlament rendkívüli ülést tart, amelynek jelenlegi egyetlen napirendi pontja az elnök politikai értékelője. A katalán ellenzéki pártok azonban attól tartanak, hogy az utolsó pillanatban módosítják a napirendet, és beterjesztik az elszakadásról szóló határozatot is.