Hurrikán fenyegeti Nagy-Britanniát

A víz világnapja
Aberystwyth, 2014. január 6. Hatalmas hullámok csapnak ki egy tengerparti sétányra a nyugat-walesi Aberystwythben 2014. január 6-án. Nagy-Britannia több térségében is további áradásokra számítanak a viharos szél kísérte esőzések miatt. (MTI/EPA/Dimitrisz Legakisz)
Vágólapra másolva!
Orkánerejű széllel, özönvízszerű esőzéssel és nyárias hőmérsékletekkel érkezik a Brit-szigetek fölé  az Ophelia hurrikán.
Vágólapra másolva!

A jelenleg hármas kategóriájú Ophelia az Atlanti-óceán felett, az Azori-szigetek irányából tart Írország, Észak-Írország és Nagy-Britannia északi részei felé. A brit meteorológia vasárnapi előrejelzése szerint a vihar nyomvonalán

óránkénti 130 kilométeres sebességű széllökésekre is számítani kell, és helyenként rövid idő alatt 50 milliméternyi eső is lehullhat.

Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete óta valaha is kialakult.

Hatalmas hullámok csapnak ki egy tengerparti sétányra a nyugat-walesi Aberystwythben 2014. január 6-án. Forrás: MTI/EPA/ATHENA PICTURE AGENCY/Dimitrisz Legakisz

Rendkívül erőteljes déli légáramlása az orkánnal és az esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hoz: hétfőn Nagy-Britannia egyes térségeiben 25 fokos meleg is lehet.
Az Ophelia egyébként napra pontosan 30 évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezik. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezernyi elsodort háztetőt, több tízezer összetört autót hagyott maga után.
A harminc évvel ezelőtti időjárási katasztrófa, amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Nagy-Britanniát,

egymilliárd font kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a vihar maradandó nyomait.

Ugyanilyen maradandónak bizonyult az a vita, amely azóta is dúl arról, hogy kit terhel a felelősség az elmulasztott előrejelzésért.

Forrás: AFP/Daniel Sorabji

A brit sajtó a hétfőre várt viharral kapcsolatban még most is visszaidézi, hogy a BBC brit közszolgálati televízió ma már nyugdíjas egykori főmeteorológusa, Michael Fish néhány órával a természeti katasztrófa előtt mindenkit megnyugtatott: nem várható hurrikán. Technikailag igaza volt, mivel az 1987-es időjárási csapás nem hurrikán volt, hanem észak-atlanti vihar, de az általa okozott pusztítás a legsúlyosabb hurrikánokéval vetekedett. Fish azóta is bizonygatja, hogy prognózisa nem Angliára vonatkozott, hanem az amerikai Florida államra, mivel egy aggódó telefonáló onnan hívta a brit meteorológiát arról érdeklődve, hogy kell-e számítani arrafelé hurrikánra.
Fish könyvet is írt az esetről, de az elmúlt években több nyilatkozatában is közölte: most már belenyugodott, hogy az 1987-es Nagy Vihart örökre az ő nevéhez kötik.