Trump arra kérte Kínát, szakítsa meg kapcsolatait Észak-Koreával

TRUMP, Donald; HSZI Csin-ping
Peking, 2017. november 9. Gyerekek amerikai és kínai zászlókat lengetnek a Donald Trump amerikai elnök tiszteletére tartott fogadási ünnepségen a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. november 9-én. Trump kétnapos látogatáson tartózkodik Kínában. Balról Hszi Csin-ping kínai elnök. (MTI/AP/Andy Wong )
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök kínai látogatása során azt kérte, hogy Kína gyakoroljon nagyobb nyomást Észak-Koreára nukleáris és rakétaprogramjának feladása érdekében, és szakítsa meg vele pénzügyi kapcsolatait.
Vágólapra másolva!

"Kína gyorsan és könnyen meg tudja oldani ezt a problémát, arra kérem, hogy dolgozzon ezen nagyon kitartóan" - mondta az amerikai elnök Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tartott sajtóértekezletén, hozzátéve, hogy a Phenjannal szembeni nyomásgyakorlásban Oroszországra is és minden más érintett félre számít.

- tette hozzá.

Trump kétnapos látogatása Kínában. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/Andy Wong

Hszi Csin-ping azt mondta: Kína elkötelezte magát amellett, hogy együttműködik az Egyesült Államokkal több nagy jelentőségű regionális és globális kérdésben, köztük az Észak-Korea okozta válság megoldásában is. Kína nem adja fel azt a célt, hogy

békés úton oldják meg a problémát.

Hszi kifejtette, hogy Kína és az Egyesült Államok viszonya "egészséges, stabil és folyamatosan bővülő" lesz, hiszen ez mindkét nép alapvető érdeke, és a nemzetközi közösség is ezt várja a két nagyhatalomtól. A két ország közötti kapcsolatokban

új fejezetet nyitottak

- jelentette ki.

Melania Trump és Peng Li-jüan, a kínai elnök neje a tiszteletükre műsort adó gyerekek között Forrás: MTI/AP/Greg Baker

Megígérte, hogy a két ország közötti rendszeres megbeszéléseket kiterjesztik a katonai védelem, valamint a rendfenntartó, a kiberbiztonsági és a kábítószer-ellenes együttműködés területére is.