Három hónapra ítélték azt az ukrán nőt, aki a cseh elnökre támadt

Zeman, cseh elnökválasztás
A cseh elnökre támadó ukrán aktivistát azonnal ártalmatlanította az államfő testőrsége. Anzelina Diasová előtte állítólag újságírók között megbújva simán besétált a szavazóhelyiségbe.
Vágólapra másolva!
Az ukrán aktivistát, aki pénteken a cseh elnökválasztás első napján a szavazóhelyiségben félmeztelenül támadt Milos Zeman cseh államfőre, a prágai 5. kerületi bíróság  gyorsított eljárásban három hónapos, egy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.
Vágólapra másolva!

A novinky.cz hírportál beszámolója szerint a prágai 5. kerületi bíróság vasárnap délután mindössze alig egy órás tárgyalás után hozta meg az ítéletet, miszerint a 27 éves Anzelina Diasovát 3 hónapos, egy évre felfüggesztett börtönbűntetésre ítélte. Halmozati büntetésként az ukrán Femen mozgalom aktivistáját egy évre ki is tiltották Csehországból tettéért.

A cseh elnökre támadó ukrán aktivistát azonnal ártalmatlanította az államfő testőrsége. Anzelina Diasová előtte állítólag újságírók között megbújva simán besétált a szavazóhelyiségbe. Forrás: AFP/Michal Cizek

A nő a két napos cseh elnökválasztás első napján, péntek délután Prága 13. kerületének egyik szavazóhelyiségében megbújt az államfőre várakozó újságírók között, majd amikor Milos Zeman megérkezett, letépte magáról az ingjét, és félmeztelenül feltartott kezekkel odarohant az elnökhöz, miközben azt kiabálta, hogy "Putyin ribanca". Ugyanez vot felfestve a mellkasára is.

A testőrök pillanatok alatt leteperték, azaz ártalmatlanították a támadót, a szemmel láthatóan rosszul lett államfőt pedig kimenekítették a teremből.

Az incidensről készült videót itt visszanézheti.

A bíróságon Diasová ártatlannak vallotta magát.

- nyilatkozta Diasová, akinek ügyvédje, Lucie Hrdá szerint ezt támasztja alá az is, hogy védencénél nem volt fegyver, és nem véletlenül feltartott kezekkel rohant oda az elnökhöz, még mielőtt az leadhatta volna a voksát.

Végül nem fellebeztek az ítélet ellen, így az jogerőssé vált. Nyílván tisztában voltak azzal, hogy a cseh törvények értelmében rendbontásért akár 2 év letöltendő börtönbűntetést is kaphatott volna az elkövető.

Milos Zeman cseh államfőnek (középen) nem esett komolyabb baja, nemsokkal később visszatért, és leadta voksát. Forrás: AFP/Michal Cizek

Milos Zemannak az ijedtségen kívül nem esett komolyabb baja, az incidenst követő félórán belül visszatért a terembe, és leadta szavazatát. A történtek után a rendőrség azt nyilatkozta, hogy Anzelina Diasová hamis újságíróigazolvánnyal jutott be a szavazóhelyiségbe.

A Právo című napilap viszont a hétfői számában már arról számolt be, hogy az ukrán aktivista hölgy a tudósítók között csak simán besétálhatott a terembe, ugyanis előtte senki nem ellenőrizte az újságírókat sem.