Íme Valóra vált álom, az első francia pandabocs

óriáspanda-bébi, Jüan Meng
A picture taken on January 12, 2018 at The Beauval Zoo in Saint-Aignan-sur-Cher, central France shows cub panda Yuan Meng playing with its mother Huan Huan inside its new enclosure. Female panda gave birth to twins on August 4, 2017, but one died soon afterwards. Nine-year-old Huan Huan and her male partner Yuan Zi arrived at Beauval zoo in January 2012 on a 10-year loan from China after intense, high-level negotiations between Paris and Beijing. Huan Huan (meaning "happy") and Yuan Zi ("chubby") are the only giant pandas living in France. Breeding pandas is notoriously difficult and this is the first time a cub has been born in France. / AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT
Vágólapra másolva!
Először lépett a nyilvánosság elé Franciaország első óriáspanda-bébije, az öt hónapos Jüan Meng, vagyis Valóra vált álom.
Vágólapra másolva!

Az augusztus 4-én világra jött hím pandabocs anyjával, Huan Huannal együtt jelent meg kínai lámpákkal díszített otthonuk üvegfala mögött a látogatók hangos éljenzése közepette.

Jüan Meng és édesanyja, Huan Huan Forrás: AFP/Guillaume Souvant

Videofelvételek szerint a kölyök anyjában csimpaszkodott, Huan Huan pedig úgy tűnt, mintha legszívesebben a házban pihent volna a fiával. Amikor elege lett, fogta a fekete-fehér szőrgombolyagot és visszabújt otthonukba.

Szombat reggel kíváncsiak százai álltak sorban a közép-franciaországi Saint-Aignan Beauval nevű állatkertjének bejáratánál már a nyitás előtt egy órával arra várva, hogy megpillanthassák a bocsot.
Az állatkert kommunikációs vezetője kihasználta az alkalmat, hogy elmagyarázza az érdeklődőknek, milyen nehéz szaporodásra rávenni az óriáspandákat.

Jüan Meng augusztus 4-én született Forrás: AFP/Guillaume Souvant

"Éveken át próbálkoztunk mesterséges megtermékenyítéssel. Jüan Meng születése a pandavédelmi erőfeszítések nagy sikere" – mondta Delphine Delord.

A kis bocs az első óriáspanda-bébi, amelyik Franciaországban született.

Jüan Meng világra jöttekor mindössze 142,4 gramm volt, öt hónap alatt hízott 11 kilogrammosra. Jelenleg is jó egészségnek örvend.

Jüan Meng szülei, a nőstény Huan Huan és a hím Jüan Zi 2012-ben érkeztek Franciaországba a pandadiplomácia keretében. A szülők 2022-ben térnek vissza Kínába, bocsuk két-három éves koráig lesz a francia állatkert lakója.

Mióta a pár megérkezett, az állatkert kétszer annyi látogatót fogad, mint előtte, tavaly rekordévük volt, elérték a másfél milliós látogatószámot. Idén azonban még nagyobb tömeget várnak, hiszen már a pandabocsot is meg lehet nézni.

Jelenleg két kínai pandaszakértő dolgozik a Beauvalban, hogy francia kollégáikat képezzék. Vadon kevesebb mint 2000, állatkertekben mintegy 400 óriáspanda él a kínai vadgazdálkodási hivatal szerint.