A román miniszterelnök tagadja, hogy akasztásról beszélt

Mihai Tudose
Romania's outgoing economy minister Mihai Tudose speaks to the media after was designated as the new premier, on June 26, 2017 in Romanian Parliament in Bucharest. Tudose, 50, now has 10 days to gain the vote of confidence in his government and his programme. / AFP PHOTO / STRINGER
Vágólapra másolva!
Mihai Tudose román miniszterelnök hétfőn azt mondta: nem fenyegetőzött akasztással, amikor múlt héten az erdélyi magyar pártok autonómianyilatkozatát kommentálta.
Vágólapra másolva!

Tudose leszögezte: románként határozottan fenntartja álláspontját, hogy

semmilyen szinten - még békés egyeztetéseken sem - képezheti alku tárgyát Románia területi integritása,

nem lehet szó Románia valamely részének autonómiájáról.

- jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülésére érkező román kormányfő.

Mihai Tudose Forrás: AFP/Stringer

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a magyarországi pártok azt követően szólították fel bocsánatkérésre, illetve távozásra a román kormányfőt, hogy a Realitatea hírtelevízió szerda esti műsorában értelmezésük szerint Tudose

közvetve akasztással fenyegette meg az autonómiát követelő erdélyi magyarokat.

Az erdélyi magyar pártok hétfőn elfogadott közös autonómianyilatkozatáról ezt mondta: "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

A külügyi bizottság rendkívüli ülést tart

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kedd délután három órára összehívta a testület rendkívüli ülését Mihai Tudose korábbi nyilatkozata miatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig azt mondta ma reggel, hogy teljességgel elfogadhatatlan a 21. századi Európában, hogy egy komplett nemzeti közösséget és annak vezetőit akasztással, halállal fenyegetnek meg. Szerinte ez nem méltó egy kulturált európai politikushoz.