A magyar kormány felháborítónak tartja és visszautasítja az UNHCR felszólítását

SZIJJÁRTÓ Péter
Washington, 2018. május 31. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a modern izraeli állam megálmodója, Herzl Tivadar emlékére tartott koncert előtt a washingtoni izraeli nagykövetségen 2018. május 30-án este. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
Felháborítónak tartja és visszautasítja a magyar kormány az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa hivatalának (UNHCR) felszólítását arra, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslat-csomagot, amely szerinte jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban.
Vágólapra másolva!

"Ezt a nyilatkozatot a tények ismeretének teljes hiányában tették" - hangsúlyozta Szijjártó.

A magyar kormány visszautasítja azt a megközelítést, miszerint a migráció alapvető emberi jog

- tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kkm

A külügyminiszter szerint:

A kormány kedden nyújtotta be a "Stop Soros" törvénycsomagot az Országgyűlésnek.

Pascale Moreau, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa hivatalának (UNHCR) európai igazgatója erre válaszul közleményében azt írta, hogy

Szijjártó Péter leszögezte:

a magyar kormány felháborítónak tartja, hogy az ENSZ tisztségviselői a magyar emberek alapvető jogait veszélyeztetik a nyilatkozataikkal.

"Nem fogadjuk el, hogy a magyar emberek létező emberi joga fölé helyezze valaki a migrációhoz fűződő nem létező jogot" - hangsúlyozta.

A magyar diplomácia vezetője közölte: hivatalos levélben is emlékeztette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalát arra, hogy az ENSZ érdekeit kell képviselnie, valamint elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországról úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a tényeket.

Az UNHCR ugyanis előzetesen nem konzultált a magyar kormánnyal a törvényjavaslat hátteréről.

"Elfogadhatatlan, hogy az ENSZ tisztségviselői alapvető információk hiányában tesznek nyilatkozatokat a szervezet tagállamainak intézkedéseiről".

- tette hozzá.

A külügyminiszter szerint

Nonszensz, hogy az ENSZ egyik tisztségviselője a migránsok képviseletét előbbre valónak tartja, mint az ENSZ-tagállamok képviseletét és a velük történő konzultációt.

Szijjártó Péter leszögezte: