Félmegoldás a tusnádfürdői medvék ügyében: hat medvét ott hagynak

barnamedve
A barnamedve (Ursus arctos) a legnagyobb testű európai szárazföldi gerinces ragadozó
Vágólapra másolva!
Döntött a román környezetvédelmi minisztérium, és hat veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve áttelepítését és kilövését hagyta jóvá szerdán. A település polgármestere szerda este kapott levelet a környezetvédelmi minisztréiumtól, így értesült arról, hogyan döntöttek Bukarestben - írja a szekelyhon.ro. A polgármester szerint csupán félmegoldás született. 
Vágólapra másolva!

A tizenkettő veszélyes medvéből mindösszesen hat medve áthelyezéséről döntött a román környezetvédelmi minisztérium. Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere szerint azonban

ezzel csak félmegoldás született,

ugyanis ő maga kérvényezte mind a tizenkét medve áthelyezését, azonban ezt a kérvényét elutasították Bukarestben. A döntést azzal indokolta

a minisztérium, hogy a kérelem nem megalapozott

- nyilatkozta a Székelyhonnak.

Forrás: Romania Insider

Pedig korábban a tusnádfürdői polgármesteri hivatal és az illetékes vadásztársulás tizenkét medve kiemelési kérvényének készítette el a dokumentációját.

– mondta el a polgármester.

A polgármester a lapnak elmondta,

a hat veszélyes állat közül négynek az elszállítását engedélyezte a szaktárca, ezek közül kettő hárombocsos, egy kétbocsos, egynek pedig egy bocsa van.

Ugyanakkor kilövési engedélyt csak két medvére kaptak. A szabályok szerint

bocsos medvéket csak áttelepíteni lehet, megölni nem.

Míg utóbbi eljárás nem időigényes, a polgármester szerint a bocsos medvék elköltöztetése nem egyszerű feladat.

Egyelőre az

még nem tisztázott, ki fogja áttelepíteni a veszélyes medvéket,

ugyanis ehhez speciális felszerelés szükséges, mint például az erre alkalmas szállítóketrec, vagy az altatólövedék. Az áttelepítés több hétbe is beletelhet. "Ez nem lesz leányálom" – mondta a polgármester, utalva arra a problémára is, hogy időközben a medvék új otthonát is meg kell találni.

– értékelte a döntést az elöljáró, majd azzal folytatta, hogy nem állnak itt meg. Meg fogunk szabadulni a másik hat medvétől is.

– hangsúlyozta Albert Tibor.