Mérgeskígyó-tojásokat találtak egy iskola homokozójában

Több tucat mérgeskígyó-tojást találtak egy ausztrál iskola homokozójában, illusztráció
Eastern brown Snake on grass - Coolah Tops NSW Australia. The eastern brown snake, often referred to as the common brown snake, is a species of venomous elapid snake of the genus Pseudonaja. This snake is considered the world's second most venomous land snake based on its LD50 value in mice. After a bit of quick research to see where this guy ranks in the deadliest snakes of the world found that the top 11 deadliest snakes in the world are from good old AUSTRALIA. Biosphoto / Adam Fletcher
Vágólapra másolva!
Több tucat mérgeskígyó-tojást találtak a gyerekek egy ausztrál iskola udvarának homokozójában – írták az ausztrál lapok kedden.
Vágólapra másolva!

Önkéntes állatvédők szerint a tojásokat a világ második leghalálosabb mérgű kígyója, a textilmintás barnakígyó (Pseudonaja textilis) rakta a homokba.

December 20-án a homokozóban játszó gyerekek rejtélyes, kicsiny tojásokra bukkantak. Tanáraik egy vadvédő szervezethez (WAFNA) fordultak, melynek önkéntesei gyorsan a helyszínre érkeztek, hogy megvizsgálják a tojásokat.

A homokfelszín alatt a textilmintás barnakígyó 12 tojását találták meg.

A textilmintás barnakígyó Ausztrália leghalálosabb mérgű kígyója Forrás: AFP/Biosphoto/Adam Fletcher

Miután a probléma megoldódott,

délután a gyerekek visszamehettek a homokozóba, ahol azonban újabb tojásokat fedeztek fel.

Ezután bezárták a játszóteret.

A következő három napban 43 kígyótojást gyűjtöttek össze hét fészekből, melyek mélyen a homokfelszín alatt rejtőztek.

"A homok még laza volt és friss, tökéletes lett volna a kígyótojások kiköltéséhez" – mondta Yvette Attleir, a szervezet önkéntese a helyi médiának.

Kígyótojások (illusztráció) Forrás: AFP/Imaginechina/Li Zhong

A textilmintás barnakígyó már közvetlenül kikelése után, néhány centiméteresen is komoly veszélyt jelent az emberre, különösen a gyerekekre nézve.

Geoff Isbister,a Newcastle-i Orvosi Egyetem közegészségtani szakértője szerint a kígyó mérge különösen erős,

ez Ausztrália leghalálosabb mérgű kígyója.

A hatóságok biztosították a szülőket arról, hogy a homokozóban nyugodtan játszhatnak a gyerekek, ahogy a nyári szünet véget ér.