Kilenc nukleáris baleset történt tavaly a belga atomerőművekben

2018.01.03. 16:14

Egyetlen esettől eltekintve mind ártalmatlan volt. Tavaly nyáron azért lépett életbe kettes fokozatú veszély, mert egy Kairóból Brüsszelbe tartó személyszállító repülőgépre feladott radioaktív küldemény csomagolása hibás volt.

A La Libre Belgique című belga napilap szerdai száma szerint a nyolc baleset a nukleáris eseményeket értékelő nemzetközi INES-skálán 1-es, vagyis a legalacsonyabb veszélyt jelentő volt, egyet soroltak a 2-es fokozatba. 2016-ban 15 baleset volt, mindegyik 1-es fokozatú.

Az egyetlen 2-es fokozatú esemény 2017 júliusában történt, amikor kiderült, hogy egy személyszállító repülőgépre feladott radioaktív anyagokat tartalmazó küldemény csomagolása nem volt megfelelő. Az incidensben több utas a megengedettnél magasabb sugárzásnak volt kitéve, de jelentős egészségi károsodást nem állapítottak meg egyiküknél sem.

A maradék nyolc, egyes fokozatú eset egyike a Doel atomerőműben történt, amikor az egyik reaktor központi blokkjának betonfalán vettek észre repedéseket októberben - tette hozzá cikkében a napilap.

Tihange 2 reaktorát 2023-ban végleg leállítjákForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

Belgium északi és keleti felén két kereskedelmi atomerőműben - Tihange és Doel - hét nukleáris reaktor üzemel, amelyek éves szinten 45 milliárd kilowattóra áramot termelnek, az ország energiaszükségletének 54 százaléka.

A két atomerőműben többször is időszakosan le kellett állítani reaktorokat biztonsági okokból. A németországi Aachen és hollandiai városok 2016-ban pert indítottak a Tihange vezetői ellen, mert az egyik reaktort, amelyet 2014-ben kikapcsolták, miután hajszálrepedések tömkelegét találták az azt védő betonban, egy év múlva úgy indítottak újra, hogy nem végezték el a szükséges javításokat.

A Tihange 2 reaktort 2023-ban, a Doel 3-at 2022-ben tervezik végleg leállítani. Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében a többi öt reakt 2025-ig működhet. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani újakat pedig tilos építeni.

A Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) összesen hét fokozatot különböztet meg.
A legsúlyosabb, 7-es (nagyon súlyos baleset) fokozatba a 2011-ben soroltak katasztrófát legutóbb, amikor földrengés és szökőár következtében megrongálódott a fukusimai atomerőmű három reaktora, és nagy mennyiségű radioaktív anyag került a légkörbe.