Ismét szabadon használható az Instagram Iránban

Irán, tüntetés
Teherán, 2017. december 30. Könnygázfelhő gomolyog egy diák körül, aki a növekvő árak miatt tiltakozik társaival az iráni kormány ellen a Teheráni Egyetemnél 2017. december 30-án, néhány órával az után, hogy kormánypárti tüntetők fejezték ki támogatásukat Irán vezetése iránt. Az ázsiai ország több városában napok óta tartanak az utcai megmozdulások a rossz gazdasági helyzet miatt. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Iránban mátol megint teljesen szabadon használható az Instagram nevű internetes közösségi oldal, amelynek elérhetőségét az ország egyes városaiban kitört tüntetések miatt korlátoztak a hatóságok - jelentette be a Mehr (MNA) nevű teheráni hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Korábban Ali Reza Rahimi, a parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja azt mondta, hogy időlegesen korlátozták az Instagram és a Telegram oldalak használatát, a blokkolást január 5-én feloldják.

Egy tegnapelőtti összecsapás Irán fővárosában, Teheránban Forrás: MTI/EPA

Később Mohamed-Dzsavad Azari Dzsahromi távközlési miniszter azzal fenyegetőzött, hogy

a tömeges tiltakozások miatt teljes mértékben blokkolják az üzenetküldő alkalmazást,

ha nem zárják be a "terroristák közlési csatornáit".

Iránban több nagyvárosában december 28-án kezdődtek a tüntetések, először a magas árak miatt, később azonban politikai színezetett kapnak a tiltakozó megmozdulások. A rendőrökkel történt összetűzésekben - a hatóságok adatai szerint -

legkevesebb húszan haltak meg, és a több mint 450 embert vettek őrizetbe.

Szerdán az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok nyilatkozata értelmében "a lázadás véget ért", a felkelők pedig vereséget szenvedtek. Állítása szerint a rendszerellenes akciókban mindössze 15 ezren vettek részt.