Cseh miniszterelnök: A kvóták teljesen értelmetlenek

BABIS, Andrej
Andrej Babis, cseh miniszterelnök, az ANO (Igen) párt elnöke.
Vágólapra másolva!
Andrej Babis cseh kormányfő szerint a visegrádi országoknak új szövetségeseket kell keresniük az illegális bevándorlás elleni küzdelemhez, és meg kell győzniük az EU-t, hogy a menekültkvóták értelmetlenek.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Andrej Babis abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Právo című cseh független baloldali napilap.

A cseh kormányfő elmondta: ennek érdekében a közeli hetekben felkeresi a bolgár miniszterelnököt, akinek országa jelenleg az EU soros elnöki tisztségét tölti be, továbbá Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, ellátogat Davosba, a világgazdasági fórumra, találkozik az osztrák kancellárral, és tervben van egy V4-es fórum is.

Andrej Babis cseh miniszterelnök "Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq "

- fejtette ki véleményét Andrej Babis.

Leszögezte:

az Európai Unió országainak össze kell fogniuk,

és nem állandóan szemrehányásokat tenni egyeseknek.

Csehország visegrádi partnereivel összhangban határozottan elutasítja a Brüsszel által szorgalmazott menekültkvótákat. A miniszterelnök szerint ez Csehország számára fontos biztonságpolitikai kérdés, amelyet meg kell oldani.

Az Európai Bizottság előtt a kötelező kvótaügyi kereset

Hivatalosan is az Európai Bíróság elé került az Európai Bizottság kötelező kvótaügyi keresete a Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárásban, amiért a három ország elutasította az uniós menekültkvótákról szóló döntést.

A cseh miniszterelnök korábban azt mondta, Csehország elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását, és nem tartja hatékonynak.