Továbbra is hiány van alapvető élelmiszerekből Venezuelában

2018.01.07. 10:33

Kötelező árcsökkentést írt elő a venezuelai kormány 26 üzletláncnak több alapvető árucikk esetében, az intézkedés hatására a hétvégén hosszú sorok alakultak ki a boltoknál, amelyek bejáratát a hadsereg ellenőrizte.

A súlyos gazdasági válságban lévő Venezuela kormánya pénteken elrendelte, hogy bizonyos alapvető termékek árát az egy hónappal korábbi szintre csökkentsék.

Az EFE spanyol hírügynökség értesülései szerint mérséklődött többi között a vaj, a szappan és a mosószappan, a tojás, az ömlesztett sajt, néhány szeszes ital, valamint az importból származó tészta ára is. Vajat például szombaton 69 ezer bolívarért (legfeljebb 20 dollárért) lehetett kapni Caracasban az előző napi 120 ezer bolívar (hozzávetőleg 35 dollár) helyett. Volt, aki szappanhoz is hozzájutott, de az alapvető élelmiszerek nagy részéből továbbra is hiány van.

Az élelmiszerhiány mellett a kormányellenes tüntetések is káoszt okoztak Venezuelában"Forrás: AFP/Federico Parra "

Az árak csökkentéséről szóló hírek hallatára az üzletek előtt kialakult tömeg és az elmúlt időszak fosztogatásai miatt több helyen katonák ellenőrizték a boltok bejáratát, és volt, hogy csak tizes csoportokban engedték be a vásárlókat.

Nicolás Maduro elnök döntésére januártól 40 százalékkal emelkedik a minimálbér, de a gyorsuló infláció és az elértéktelenedett pénz miatt milliók szegényedtek el.

Sok család elszegényedett, mert elértéktelenedett a pénzükForrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Az árak tavaly január és november között 1369 százalékkal nőttek az ellenzéki többségű kongresszus adatai szerint, így az áremelkedés mértéke az év végéig várhatóan meghaladja a 2000 százalékot. A venezuelai kormány egy ideje nem közöl rendszeresen inflációs adatokat.

A latin-amerikai ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli az olajárak zuhanása miatt. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések, és a hatóságokkal vívott összetűzésekben legalább 125-en vesztették életüket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK