Görögország korlátozta az iszlám igazságszolgáltatás alkalmazását

Vágólapra másolva!
Görögország az egyetlen európai uniós tagállam, amely Nyugat-Trákiában korlátozottan bár, de lehetővé teszi a saría, az iszlám jogrendszer alkalmazását. Az athéni törvényhozásban kedden nagy többséggel elfogadott új törvény alapján azonban a muszlim imámok már csak akkor alkalmazhatják az iszlám igazságszolgáltatást, ha ahhoz a felek hozzájárulnak, különben a görög jogot kell alkalmazni.
Vágólapra másolva!

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő az új szabályozással összefüggésben "történelmi lépésről" beszélt. Mint mondta,

minden görög állampolgár mostantól azonos jogokkal rendelkezik majd.

Az eddigi szabályozás értelmében Nyugat-Trákiában kizárólag az államilag kijelölt muszlim lelkészek voltak illetékesek családügyi és öröklésjogi kérdésekben, például a válópereknél.

A saría jogrendszer korlátozottan van érvényben 1923 óta az ország északkeleti szegletében fekvő régióban, ahol mintegy 100 ezer főt számláló, jelentős részben törökül beszélő muszlim kisebbség él. A kisebbségi jogokat az Ottomán Birodalom összeomlását követő háborúkat lezáró egyezmények fektették le.

A saría alkalmazása Görögországban az utóbbi években a sajtófigyelem központjába került. Ismételten megbotránkozást keltettek a nyugati médiában a fiatalkorú görög muszlimok házasságkötései.

Görögország azonban a mostani szigorítás ellenére nem kívánja eltörölni a saríát.

"Tiszteletben tartjuk a kisebbség hagyományait" - hangzott el kormánykörökben.