A Romániában lévő amerikai rakétaelhárító rendszer működését zavarják a juhok

Deveselu, amerikai rakétaelhárító rendszer
A picture taken on January 15, 2018 shows sheep in a field nearby the US Deveselu military base hosting a anti-missile shield in the village of Stoenesti, southern Romania. It is one of the most important strategic sites in Europe for the US military and it has come under threat from a rather unexpected enemy: a flock of sheep. And it is their random meanderings near the Deveselu base in southern Romania that has triggered an unusual power struggle between US commanders and a stubborn local sheep farmer. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU / TO GO WITH AFP STORY BY MIHAELA RODINA
Vágólapra másolva!
A romániai Deveselu közelében lévő, tavaly átadott amerikai rakétaelhárító rendszer váratlan problémákkal szembesül: a területén gyakran jelennek meg juhok, akik miatt bekapcsol a riasztórendszer.
Vágólapra másolva!

Az amerikai katonai bázis tisztségviselői konfliktusba keveredtek egy helyi pásztorral, akinek a neve Dumitru Bleja.

A deveselui rakéta elhárító rendszer Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A bázison szolgálatot teljesítők szerint a juhsereg jelenléte összeegyeztethetetlen a minimális biztonsági követelményekkel is.

A "problémát" még a katonai létesítmény építése közben, 2014-ben jelezték a helyi hatóságoknak.

A román hadügyminisztérium figyelembe vette az amerikaiak aggodalmait, majd beperelte Dumitru Bleját. Az ügy majdnem négy évig húzódott el, a bukaresti Legfelsőbb Bíróság holnap mondja majd ki az ítéletet.

A 63 éves pásztor azt állítja, hogy a földterületét még 2007-ben vásárolta meg, majd ott épített egy istállót az állatai számára. Építési engedélyt viszont nem kért a polgármesteri hivataltól.

Bleja a 132 négyzetméteres istálló lebontásáért cserébe 18 ezer eurót követel a román államtól.

Juhsereg Deveselu mellett Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Egy helyi önkormányzati képviselő szerint a pásztor azért vette az építendő bázis közelében a földet, mert tudta, hogy azt később jó pénzért el tudja adni. 2007-ben állítólag már lehetett sejteni, hogy Deveselu közelében az amerikaiak rakétaelhárító rendszert akarnak telepíteni,

de Dumitru Blejának, az ügyvédje elmondása alapján fogalma sem volt erről.

A deveselui katonai bázis 2016-os átadása hatalmas felháborodást váltott ki Oroszországban, annak ellenére, hogy a hivatalos magyarázat szerint Irán miatt építették, de ezt gyakorlatilag senki sem hiszi el.