A Romániában lévő amerikai rakétaelhárító rendszer működését zavarják a juhok

2018.01.17. 09:45

A romániai Deveselu közelében lévő, tavaly átadott amerikai rakétaelhárító rendszer váratlan problémákkal szembesül: a területén gyakran jelennek meg juhok, akik miatt bekapcsol a riasztórendszer.

Az amerikai katonai bázis tisztségviselői konfliktusba keveredtek egy helyi pásztorral, akinek a neve Dumitru Bleja.

A deveselui rakéta elhárító rendszerForrás: AFP/Daniel Mihailescu

A bázison szolgálatot teljesítők szerint a juhsereg jelenléte összeegyeztethetetlen a minimális biztonsági követelményekkel is. A "problémát" még a katonai létesítmény építése közben, 2014-ben jelezték a helyi hatóságoknak.

A román hadügyminisztérium figyelembe vette az amerikaiak aggodalmait, majd beperelte Dumitru Bleját. Az ügy majdnem négy évig húzódott el, a bukaresti Legfelsőbb Bíróság holnap mondja majd ki az ítéletet.

A 63 éves pásztor azt állítja, hogy a földterületét még 2007-ben vásárolta meg, majd ott épített egy istállót az állatai számára. Építési engedélyt viszont nem kért a polgármesteri hivataltól.
Bleja a 132 négyzetméteres istálló lebontásáért cserébe 18 ezer eurót követel a román államtól.

Juhsereg Deveselu mellettForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Egy helyi önkormányzati képviselő szerint a pásztor azért vette az építendő bázis közelében a földet, mert tudta, hogy azt később jó pénzért el tudja adni. 2007-ben állítólag már lehetett sejteni, hogy Deveselu közelében az amerikaiak rakétaelhárító rendszert akarnak telepíteni, de Dumitru Blejának, az ügyvédje elmondása alapján fogalma sem volt erről.A deveselui katonai bázis 2016-os átadása hatalmas felháborodást váltott ki Oroszországban, annak ellenére, hogy a hivatalos magyarázat szerint Irán miatt építették, de ezt gyakorlatilag senki sem hiszi el.