Migránsok hozták be Európába az új, veszélyes tbc-t

tbc
An Indian doctor examines a X-ray picture of a tuberculosis patient in a district TB center on World Tuberculosis Day in Jammu, India, Monday, March 24, 2014. India has the highest incidence of TB in the world, according to the World Health Organization's Global Tuberculosis Report 2013, with as many as 2.4 million cases. India saw the greatest increase in multidrug-resistant TB between 2011 and 2012. The disease kills about 300,000 people every year in the country. (AP Photo/Channi Anand)
Vágólapra másolva!
Migránsok révén, egy líbiai táborból érkezhetett Európába a tuberkulózis (tbc) kórokozójának egy korábban ismeretlen, gyógyszerekkel szemben ellenálló fajtája - írta a Die Welt című német lap a hírportálján szerdán.
Vágólapra másolva!

A lap a Schleswig-Holstein tartományi Borstelben működő, fertőző betegségekre szakosodott orvostudományi kutatóközpont (FZB) közleménye alapján azt írta, hogy az intézet úgynevezett nemzeti referencia központjának (NRZ) vezetésével egy nemzetközi vizsgálatban

29 menekültnél azonosították a fertőző tüdőbetegséget kiváltó kórokozó egy új fajtáját, amely szokatlan módon négy különböző antibiotikummal szemben is ellenáll.


Valamennyi menekült Európában tartózkodik, 14 Németországban. Molekuláris biológiai vizsgálatok és a páciensekkel készített interjúk révén sikerült részben feltérképezni a fertőzési láncolatot. Az adatok arra utalnak, hogy a kórokozó a Bani Valíd nevű líbiai város térségében működő

menekülttáborban jutott a szervezetükbe.

Az új baktériumtörzs valószínűleg a kórokozó egy olyan fajtájából fejlődött ki, amely az Afrika szarva néven is ismert északkelet-afrikai térségben fordul elő. Azt nem lehetett rekonstruálni, hogy miként jutott el a régiótól több ezer kilométerre, Afrika északi részén fekvő városig - áll a The Lancet Infectious Diseases című szaklapban ismertetett kutatásról szóló közleményben.

Illusztráció Forrás: Channi Anand

Az NRZ vezetője, Katharina Kranzer a Die Weltnek elmondta, hogy a Németországban kiszűrt fertőzöttek többnyire felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorúak, akiket Baden-Württemberg tartományban regisztráltak menedékkérőként. Hozzátette, hogy

a járvány még nem ért véget,

így újabb eseteket is feltárhatnak.

A Die Welt a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai alapján hozzátette, hogy Németországban a

tbc sokkal gyakrabban fordul elő külföldieknél,

mint német állampolgároknál. A lakosság egészét tekintve 100 ezer emberre évente 7,2 új fertőzés jut, de míg a német állampolgárok körében 100 ezer emberre 2,2 új tbc-s eset jut, az országban élő külföldieknél ez az arány 46,2.

Az adatok születési hely szerinti bontása azt mutatja, hogy a külföldiek aránya az utóbbi években folyamatosan emelkedett, 2016-ban - amikor 5916 tbc-s esetet regisztráltak - a külföldiek aránya csaknem négyötödös, 74,3 százalékos volt. A leggyakoribb származási országok közé tartozik Szomália, Eritrea, Afganisztán, Szíria és Románia.

Ezzel kapcsolatban Stefan Niemann, az NRZ vizsgálatának vezetője hangsúlyozta: tévedés, hogy a tuberkulózist mindig külföldről hurcolják be, és Németországban nem lehet elkapni. Ezt jelzi, hogy a tbc-t kiváltó kórokozó hordozóinak 30 százaléka Németországban fertőződik meg.