Az EU szankciókat vezet be venezuelai politikusokkal szemben

2018.01.22. 14:37

Az Európai Unió szankciókkal sújt hét venezuelai vezető tisztségviselőt - jelentették be ma az uniós külügyminiszterek Brüsszelben.

A miniszterek a venezuelai helyzet folyamatos romlására, a demokratikus elvek, illetve a jogállamiság, valamint az emberi jogok megsértésére hivatkozva vezettek be büntető intézkedéseket; vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendeltek el.

Ez az első alkalom, hogy az EU venezuelai vezetőket tesz szankciós listájára.  

A szankciókkal sújtott vezetők neve akkor lesz nyilvános, ha a döntés megjelenik az EU hivatalos közlönyében.

Venezuela fővárosa, CaracasForrás: EagleFlying - Dreamstime

Meg nem erősített információk szerint a szankciós listára

Néstor Reverol bel- és igazságügyi miniszter, Diosdado Cabello, a kormánypárt alelnöke, Gustavo Gonzalez Lopez titkosszolgálati vezető, valamint Tarek William Saab legfőbb ügyész és Antonio Benavides, a nemzeti gárda korábbi parancsnoka, továbbá Tibisay Lucena, az országos választási tanács elnöke, valamint Maikel Moreno, a legfelsőbb bíróság elnöke került fel a szankciókkal sújtottak listájára.

A miniszterek a külügyi tanács nyilatkozata szerint aggodalmukat fejezték ki az egyre romló politikai, társadalmi és gazdasági helyzet miatt. Hozzátették, hogya korlátozó intézkedések a kialakult helyzet alakulásától függően visszavonhatók, a tárgyalások megkezdése, a demokratikus intézmények tiszteletben tartása és az összes politikai fogoly szabadon engedése esetén.

Az Európai Unió november közepén fogadott el célzott szankciókat a venezuelai kormány ellen, amelyek egyebek mellett fegyverembargót is magukban foglalnak.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott.

A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban erre válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el.

Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezekben több mint százan vesztették életüket.