Választani kell a szociális biztonság és a nyitott határok között

Bart De Wever, a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) elnöke, Antwerpen polgármestere
N-VA's Bart De Wever delivers a speech at the New Year's reception of N-VA Flemish nationalist party, in Mechelen, Saturday 13 January 2018. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Belgiumnak választania kell a szociális biztonság és a "nyitott határok" között, a szabályozatlan bevándorlás ugyanis aláásná az ország jóléti rendszerét - emelte ki véleménycikkében Bart De Wever, a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) elnöke, Antwerpen polgármestere.
Vágólapra másolva!

Elkerülhetetlenül veszélybe sodorná a szociális ellátórendszer működését, ha megnyitnák a határokat mindenki előtt - szögezte le De Wever, a De Morgen című lapban megjelent cikkében.

Bart De Wever, Antwerpen polgármestere Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

Mint írta,

a baloldal az erkölcsi zsarolás finom formáját felhasználva olyan migrációs politikát próbál elfogadtatni, amely a jóléti állam leépülését vonná maga után óhatatlanul.

"Nem lehet jó ember, aki nem ért velük egyet. És ki akarna rossz ember lenni?" - tette fel a kérdést.

- közölte Bart De Wever, a legnagyobb belgiumi párt vezetője, rámutatva, hogy a nyugat-európai szociális ellátórendszerhez való hozzáférés nem egyetemes emberi jog.

Párttársa, Jan Jambon belügyminiszter eközben arról beszélt szerdán, hogy "hosszú távú problémát" jelentenek azok a menekültek és migránsok, akik nem hajlandóak menedékkérelmet benyújtani, inkább illegálisan tartózkodnak az országban.

"Nem általában a bevándorlók jelenléte a probléma, hanem mindössze azoké, akik illegálisan akarnak itt tartózkodni" - jelentette ki Jambon annak kapcsán, hogy pár nappal ezelőtt

ezrek tüntettek Brüsszelben a főváros egyik parkjában sátortáborozó, papírok nélküli bevándorlókkal szemben tervezett rendőrségi akció ellen.

Bart De Wever cikkére válaszul Ahmed Laaouej, marokkói származású, muszlim vallású belga szocialista politikus azzal vádolta meg az N-VA-t, hogy támogatottsága növelésének céljából próbálja kiélezni a társadalmi feszültségeket.

A marokkói hátterű politikus véleménye szerint,

az igazság kimondása élezi a társadalmi feszültségeket és nem a migránsok által elkövetett bűncselekmények

vagy az iszlám terrorizmus...