Állami cégvezetőket ért utol a korrupciós botrány

Vágólapra másolva!
Állami vállalatok mintegy kétszáz vezetőjét és magas rangú beosztottját fenyegeti elbocsátás vagy ügyészségi vizsgálat Dél-Koreában befolyásos emberek hozzátartozóinak alkalmazásáért – közölte hétfőn a dél-koreai pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Közülük nyolc állami vállalat csúcsvezetőjét azonnali hatállyal eltávolítják posztjáról – tette hozzá a minisztérium. A közlés szerint a tárca 255 esetben tett fegyelmi és adminisztratív lépéseket, míg 83 esetben ügyészségi feljelentést.

Minden céget átvizsgálnak

Tavaly októberben a dél-koreai kormány vizsgálatot indított az összes államilag finanszírozott vállalatnál, hogy kiderítse, előnyben részesítették-e az állások betöltésekor a befolyásos politikai és üzleti szereplők hozzátartozóit. A lépésre azt követően szánta el magát a szöuli kormány, hogy a törvénysértő alkalmazásokról szóló hírek növekvő felháborodást váltottak ki a közvéleményben.

Kártérítési perek is indulnak

Előzőleg már mintegy tíz állami vállalat, köztük a Kangwon Land nevű állami kaszinóüzemeltető cég került bírálatok össztüzébe, amiért befolyásos közszereplők és üzleti vezetők kérésére vettek fel új dolgozókat. Az eset kapcsán Mun Dzse In dél-koreai elnök ígéretet tett az összes állami vállalat alapos ellenőrzésére. Az államfő emellett kilátásba helyezte, hogy az ellenszolgáltatásért állást ajánló állami cégvezetők a vádemelésen kívül arra is számíthatnak, hogy vállalatuk kártérítési pert indít ellenük.

A kormányzati „tisztogatás” vélhetően összefügg az előző elnök környezetéből kiindult és az egész országot megrázó korrupciós botránnyal.

Tisztsége nem volt, csak befolyása

A dél-koreai ügyészség január közepén 25 évi börtönbüntetést kért a posztjáról tavaly eltávolított előző államfő, Pak Gun Hje barátnőjére és bizalmasára, Csoj Szun Szilre hatalommal való visszaélés, kényszerítés és kenőpénzek elfogadása vádjával. Az ügy 2016 októberében pattant ki, miután felmerült a gyanú, hogy a semmilyen tisztséggel nem bíró barátnő befolyással van Pak Gun Hje döntéseire, s ebből busás hasznot húz. Kiderült, hogy Csoj révén az államfő, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai óriásvállalatoktól – köztük a Samsungtól és a Hyundaitól –, s a pénz végül olyan alapítványokhoz került, amelyeket az elnök barátnője felügyelt.