Drasztikus törvényeket vezettek be Litvániában az alkoholizmus miatt

Programajánló november utolsó hétvégéjére bor alkohol kóstolás üveg palack
Vágólapra másolva!
Szigorú törvényekkel szorítják vissza az alkoholizmust az egyik legtöbb szeszes italt fogyasztó európai országban, Litvániában.
Vágólapra másolva!

Az új törvény 18 évről 20-ra emelte a legális alkoholfogyasztás alsó korhatárát, megtiltotta az alkoholreklámot és drasztikusan rövidítette a szeszes italt árusító boltok nyitvatartását.

A január elsején életbe lépett szabályozás heves vitákat váltott ki a 2,9 millió lakosú balti államban.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint a litvánok fejenkénti alkoholfogyasztása 22 százalékkal – a 2006-ban mért 14,9 literről 2016-ra 18,2 literre – nőtt egy évtized alatt. A hatóságok úgy vélték, drasztikus intézkedésekre van szükség.

"Tennünk kellett valamit. Az alkoholizmus elrettenti a külföldi befektetőket és a turistákat" – mondta Aurelijus Veryga egészségügyi miniszter, az új törvény fő szószólója, aki különösen sokkolónak nevezete, hogy a 15-16 évesek harmada fogyaszt rendszeresen alkoholt.

Még a reklámokat is komoly pénzbüntetéssel szankcionálják Forrás: Shutterstock

Litvániában a legmagasabb – 100 ezer lakosra vetítve 36 – az öngyilkosok aránya Európában, az alkoholisták között pedig folyamatosan magas a számuk – állapította meg a Vilniusi Egyetem kutatása.

Veryga 2016-ban lett miniszter, amikor pártja megszerezte a legtöbb mandátumot a parlamenti választásokon. A nyilvános tiltakozások és a koalíciós partnerrel folytatott viták ellenére számos konzervatív törvényt hoztak azóta.

Egy népszerű vilniusi étterem falán Verygát tálib harcosként ábrázolják, kezében gépfegyverrel, alatta a felirat: "a bulinak vége", ami arra az aggodalomra utal, hogy Litvánia a radikális tilalmak és szigorítások sötét korszaka felé tart.

Egyes szerzők írásaikban azt javasolják, kezdjék el kihúzni a klasszikus irodalmi művekből az alkoholfogyasztásról szóló részeket.

Az ellenzék módosítási javaslatokat nyújtott be a szesztörvény ellen.

Dalia Grybauskaite államelnök is módosításokat sürget, mondván, hogy a középkorra emlékezteti a szigor, ami óriási károkat okoz Litvánia nemzetközi hírnevének.

Az országban árult külföldi magazinok kiadói kénytelenek voltak sürgősen eltávolítani vagy leragasztani a lapokban látható alkoholhirdetéseket, hogy elkerüljék a súlyos pénzbüntetést.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy

a törvényt a viták mellőzésével, a nem várt mellékhatások és a nemzetközi gyakorlat figyelembe vétele nélkül fogadták el.

Az éttermeknek is kijutott a korlátozásokból: este 8 óra után nem lehetnek szem előtt a borosüvegek, mivel a címkéjük reklámnak tekinthető, így csak kimérve lehet bort kapni.