Németország: Teljes mértékben vállaljuk a felelősséget a holokausztért

2018.02.03. 19:50

Németország történelmi felelősségét hangsúlyozta az elmúlt napokban sokat bírált, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító lengyel jogszabály kapcsán Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

A külügyminisztérium közleménye szerint Gabriel szombaton nyilatkozatban hangsúlyozta országa történelmi felelősségét a holokauszt miatt.

A legcsekélyebb kétség sem fér ahhoz, hogy a németek a felelősek a megsemmisítő táborokért, ők működtették ezeket a táborokat, amelyekben európai zsidók millióit gyilkolták meg –. fogalmazott Sigmar Gabriel.

"Németország követte el ezt a szervezett tömeggyilkosságot, és senki más" – jelentette ki a külügyminiszter, hangsúlyozva azt is, hogy mint fogalmazott "egyes kollaboránsok mindezen nem változtatnak".

Sigmar GabrielForrás: AFP/Daniel Bockwoldt

Az előzményekhez tartozik, hogy a hét közepén a lengyel parlament mindkét háza jóváhagyta azt a vitatott törvénymósítást, amely büntethetővé teszi, ha Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett háborús bűntettekért való felelősséget, többek között azáltal, hogy a "lengyel haláltáborok" vagy ahhoz hasonló kifejezéseket alkalmazzák.

A még a lengyel államfő aláírására váró törvény

pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná, ha valaki – a törvény betűje szerint – a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolja.

Az új előírásokkal a IPN-ről szóló törvényt módosítják, így az intézet ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak majd azok ellen, akik "nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva" Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy "kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét".

A módosítás ellen tiltakozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, emellett a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpont és a Zsidó Világkongresszus (WJC) is bírálta a törvényt, amelyet utóbbi "történelmileg zavarosnak és a demokrácia elleni támadásnak" nevezett. Az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot az esetleges nem kívánt következmények miatt.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ugyanakkor a tiltakozások nyomán többször is hangsúlyozta, hogy Lengyelország sem országként, sem nemzetként nem volt bűnrészes a holokausztban, és ezt sürgősen el kell magyarázni Izraelnek, az Egyesült Államoknak és másoknak is. "Egyesek nincsenek ennek tudatában, vagy nem értik, talán azért, mert nem ismerik a tényeket, vagy nem akarnak megérteni bizonyos tényeket" – mondta a kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK