Húsz év után sincs szövege a boszniai himnusznak

2018.02.07. 10:33

Pedig már úgy tűnt, hogy idén sikerül megegyezniük a boszniai parlamenti képviselőknek.

A balkáni oknyomozó újságírói hálózat, a BIRN szerdai beszámolója szerint bár a pályázatot is kiírtak a himnusz szövegére, a képviselők nem tudtak megegyezni a himnusz szövegében.

Bosznia-Hercegovina - Spanyolország mellett - azon kevés európai országok egyike, amely himnuszának nincs hivatalos szövege.

Miután az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény után létrejött Bosznia-Hercegovina, az egyik legismertebb helyi énekes-dalszerző, Dino Merlin írt himnuszt az ország számára Egyetlen egy vagy (Jedna si jedina) címmel egy ismert bosnyák szerelmi nóta dallamára.

A szív alakú Trnovačko tóForrás: Daróczi Szilárd

1998-ban azonban ezt a himnuszt lecserélték azzal az indoklással, hogy az 1995-ös himnuszban nem esik szó az országban élő szerb és horvát népcsoportról, vagyis az diszkriminatívnak számít. A himnusz szövege egyébként a bosnyák népet sem említette. Az Intermezzo zenéjét a boszniai Dusan Sestic szerezte.

2008-ban pályázatot írtak ki a himnusz szövegére, amelyet Dusan Sestic és Benjamin Isovic nyert meg, ám a szöveget hivatalosan végül sosem fogadták el.

A BIRN beszámolója szerint a boszniaiak nagy része nem kötődik a himnuszhoz. Ennek egyik oka azonban éppen az, hogy nincs egy szöveg, amelyet a nemzeti ünnepeken vagy fontosabb események alkalmával énekelni lehetne.