Oroszország szerint nincs alapja Boris Johnson vádjainak

Vágólapra másolva!
Ostobaságnak minősítette Boris Johnson brit külügyminiszternek a megmérgezett orosz-brit kettősügynökkel kapcsolatos kijelentéseit Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

A 66 éves Szergej Szkripalt és 33 éves lányát, Juliját eszméletlenül találták hétfőn Salisburyben, és válságos állapotban szállították őket kórházba. Vélhetőleg megmérgezték őket, de még nem állapították meg, hogy mivel

Boris Johnson szerint Nagy-Britannia akár új szankciókat is kiszabhat Oroszországra az eset miatt.
"Azonban fel kell hívnom a világ minden kormányának figyelmét arra, hogy nem maradnak büntetlenül a Nagy-Britannia területén ártatlan életek kioltására tett kísérletek" – mondta a politikus. Hozzátette, hogy a brit részvétel az nyári oroszországi labdarúgó világbajnokságon "nem mehet a normális úton tovább", ha bebizonyosodik, hogy az ügyben bebizonyosodik az orosz kapcsolat.

"Ez ostobaság!" – kommentálta a Johnson-nyilatkozatot az Interfax orosz hírügynökségnek Zaharova.

Konsztantyin Koszacsov, a parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szerint a brit külügyminisztérium vezetője nem jóhiszemű politikát folytatott, amikor hangot adott annak a meg nem erősített verziónak, amely szerint Oroszországnak köze van a Szkripal-incidenshez és ezzel nyomást gyakorolt a nyomozásra.

– mondta.

Az ügyben a nyomozást a brit terrorellenes rendőrség vezeti.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője – információhiányra hivatkozva – nem kívánta kommentálni a mérgezéses ügyet. Peszkov szerint Moszkva, bár nem kapott felkérést arra, hogy vegyen részt a történtek okainak feltárásában, mindig nyitott az együttműködésre.