Köze volt a párizsi terrortámadáshoz a Lengyelországban 2016-ban elfogott marokkói férfinak

Vágólapra másolva!
A lengyel Országos Ügyészség (PK) szerint kapcsolatban állt az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel a délnyugat-lengyelországi Rybnikben 2016-ban őrizetbe vett Murád T. marokkói állampolgár, és köze volt a 2015-ös párizsi terrortámadásokhoz is.
Vágólapra másolva!

A nyomozás feltárta, hogy a férfi informátora volt a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjének, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud-nak, és e terrortámadásokon kívül köze volt egy 2015 augusztusi, meghiúsított merényletkísérlethez is egy Párizs felé tartó vonaton.

Murád T. ellen az Iszlám Állam néven ismert nemzetközi terrorszervezetben való részvétel miatt emelnek vádat - mondta Arkadiusz Jaraszek ügyész. Ha bebizonyosodik bűnössége,

a marokkói férfi akár nyolc év börtönbüntetésre számíthat.

A csak keresztnevén említett marokkói férfi mobiltelefonján olyan házilagos készítésű robbanószerkezetek előállításához szükséges utasításokat tartalmazó képfájlokat találtak, amelyeket mobiltelefonon keresztül lehet működésbe hozni, illetve szerepeltek rajta célpontok is, amelyek ellen robbanószerekkel akartak támadást végrehajtani - mondta az ügyészség. A gyanúsított jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

A lengyel ügyészség szerint a marokkói férfi szíriai menekültnek adta ki magát, hogy különleges személyazonosító igazolványhoz jusson hozzá Ausztriában.

Lengyelországba Csehországon keresztül jutott be.