Kína szerint a két Korea csúcstalálkozója fontos lépés a helyes irányba

2018.03.08. 08:48

Végre fontos lépést sikerült tenni a helyes irányba Észak-Korea kérdésében - reagált csütörtökön Vang Ji kínai külügyminiszter arra, hogy a héten Szöul bejelentette, áprilisban csúcstalálkozót tartanak, és Phenjan nem ragaszkodik atomfegyvereihez, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve.

Vang arra is kitért, hogy Kína szerint Észak-Koreának és az Egyesült Államoknak inkább előbb, mint utóbb párbeszédet kellene kezdenie egymással, hogy béketeremtő mechanizmust hozzanak létre.

A kínai diplomácia vezetője szerint az enyhülés azt bizonyítja, hogy Kína "felfüggesztésért felfüggesztést" politikája bevált. Kína ugyanis azt javasolta, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok függessze fel közös hadgyakorlatát, és cserébe Észak-Korea is felfüggeszti nukleáris és rakétaprogramjait.

Minden félnek politikai bátorságot kell mutatnia, és meg kell hozniuk a politikai döntést. Nem szabad elszalasztani a lehetőséget" - hangsúlyozta Vang Ji a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés idei ülésszakának alkalmából újságíróknak Pekingben.

Az Egyesült Államokkal folytatott esetleges kereskedelmi háborúról Vang azt mondta: a kereskedelmi háború sosem lehet jó megoldás, a világ két legnagyobb gazdaságának együtt kellene működnie egymással, de Kína kész megtenni a szükséges és arányos válaszlépéseket.A kínai külügyminiszter arra is kitért, hogy alapvető tévedés, hogy az Egyesült Államok védelmi stratégiájában stratégiai versenytársnak nevezi Kínát.
"Kína nem akar amerikai helyébe lépni. Kína teljesen más úton jár, mint a hagyományos nagyhatalmak- hangoztatta Vang Ji.