Kína szerint a két Korea csúcstalálkozója fontos lépés a helyes irányba

Vágólapra másolva!
Végre fontos lépést sikerült tenni a helyes irányba Észak-Korea kérdésében - reagált csütörtökön Vang Ji kínai külügyminiszter arra, hogy a héten Szöul bejelentette, áprilisban csúcstalálkozót tartanak, és Phenjan nem ragaszkodik atomfegyvereihez, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve.
Vágólapra másolva!

Vang arra is kitért, hogy Kína szerint Észak-Koreának és az Egyesült Államoknak inkább előbb, mint utóbb párbeszédet kellene kezdenie egymással, hogy béketeremtő mechanizmust hozzanak létre.

A kínai diplomácia vezetője szerint az enyhülés azt bizonyítja, hogy Kína "felfüggesztésért felfüggesztést" politikája bevált.

Kína ugyanis azt javasolta, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok függessze fel közös hadgyakorlatát, és cserébe Észak-Korea is felfüggeszti nukleáris és rakétaprogramjait.

Nem szabad elszalasztani a lehetőséget" - hangsúlyozta Vang Ji a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés idei ülésszakának alkalmából újságíróknak Pekingben.

Az Egyesült Államokkal folytatott esetleges kereskedelmi háborúról Vang azt mondta: a kereskedelmi háború sosem lehet jó megoldás,

a világ két legnagyobb gazdaságának együtt kellene működnie egymással, de Kína kész megtenni a szükséges és arányos válaszlépéseket.

A kínai külügyminiszter arra is kitért, hogy alapvető tévedés, hogy az Egyesült Államok védelmi stratégiájában stratégiai versenytársnak nevezi Kínát.
"Kína nem akar amerikai helyébe lépni.

- hangoztatta Vang Ji.