Izrael tagadja, hogy a Moszad ölte meg a Hamász egyik tagját Malajziában

2018.04.22. 10:44

A Kuala Lumpurban agyonlőtt palesztin férfi rakétaszakértő volt, "nem volt szent", de a Moszadnak nincs köze a meggyilkolásához – jelentette ki vasárnap Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter.

A maláj főváros egyetemén oktató mérnökre, Fádi al-Batsra szombaton tíz lövést adtak le motorkerékpáros támadói, és a férfi a helyszínen meghalt.

Iszmáil Haníje, a Hamász vezetője a gyilkosságra úgy reagált, hogy korábban a Moszad több palesztin tudóst megpróbált megölni, és a Bats elleni támadás illeszkedik ebbe a sorba.

Liberman szerint viszont a mérnököt palesztin belső viták miatt ölhették meg.

"Hallottam a hírekben. Ezek a terrorszervezetek minden gyilkosságért Izraelt teszik felelőssé. Már megszoktuk" – húzta alá a védelmi miniszter.

A 35 éves férfit egy motorkerékpárról tíz lövéssel lőtték agyon szombat hajnalban.Forrás: MTI/EPA

Ahma Zahid Hamidi, Malajzia miniszterelnök-helyettese úgy nyilatkozott, hogy a gyanúsítottak európaiak lehetnek, akik egy külföldi titkosszolgálathoz köthetők. A gyilkosság gyanúsítottja elmenekültek a helyszínről, és egyiküket sem sikerült kézre keríteni. Hamidi is elismerte, hogy Bats villamosmérnök volt, és értett ahhoz is, hogyan kell rakétákat készíteni.

Az áldozat nagybátyja, Dzsamál al-Bats, aki a Gázai övezetben él, a Reuters hírügynökségnek azt mondta: ő is úgy véli, hogy a Moszad ölte meg az unokaöccsét, mert "Izrael tudja, hogy Palesztinát a tudósok fogják felszabadítani".