Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Jerevánban

2018.04.22. 12:02

Az ellenzéki tüntetők összecsaptak a rendőrökkel vasárnap Jerevánban, Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt pedig őrizetbe vették – jelentette az AFP francia hírügynökség.

A rendőrség nem sokkal később azt közölte, hogy Pasinjánt "erő alkalmazásával eltávolították" a tüntetésről.

"Nikol Pasinján a gyülekezés abbahagyására irányuló többszöri rendőri felszólítás ellenére is tovább irányította a tiltakozást" – indokolta az intézkedést közleményében a rendőrség.

Az Interfax orosz hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrök megkezdték a tiltakozók oszlatását, amihez hang- és villanógránátokat is bevetettek.

Nem sokkal korábban a héten miniszterelnökké választott korábbi államfő, Szerzs Szargszján találkozott Pasinjánnal, amit élőben közvetített a televízió. A találkozót Szargszján pár perc után otthagyta, mert mint mondta: zsarolásnak nem enged.

Azért jöttem, hogy a lemondásáról tárgyaljunk – mondta az ellenzéki Pasinján a miniszterelnöknek.

Szerzs Szargszján és Nikol PasinjánForrás: MTI/AP/PAN Photo/Hrant Hacsatrján

"Ez nem tárgyalás, nem párbeszéd, hanem ultimátum és az állam, a legitim szervek megzsarolása" – reagált erre Szargszján, aki szerint az ellenzék "nem tanult március 1. példájából", arra a 2008-as tüntetésre utalva, amelyen akkori államfővé választása után 10 ember halt meg, mert a tömeg összecsapott a rendőrökkel.

"Senki nem beszélhet velünk a fenyegetés nyelvén. Figyelmeztetem: nem érti a helyzetet. Már nem az a helyzet, mint 15-20 nappal ezelőtt" - mondta a miniszterelnöknek Pasinján, hozzátéve: Örményországban megváltozott a helyzet, a hatalom immár a nép kezében van.

Az ellenzék tizedik napja tüntet Szargszján miniszterelnökké választása ellen. A politikus 10 éven át volt államfő, ám a 2015-ben népszavazáson jóváhagyott alkotmánymódosítás értelmében a hatalmi jogkörök nagy része immár a miniszterelnöké. Az ellenzék azzal vádolja Szargszjánt, hogy a hatalomhoz ragaszkodik. Szerzs Szargszjánt kedden választotta miniszterelnökké a jereváni parlament.