A muszlim politikus iszlám állammá szeretné átalakítani Belgiumot

2018.04.26. 11:51

Kínos jelenetre került sor a belga RTL-TVI csatorna vasárnapi vitaműsorában: Redouane Ahrouch, az októberben rendezendő önkormányzati választásokon induló Islam nevű, szélsőséges iszlamista párt elnöke nem volt hajlandó ránézni a női vendégekre.

Miután szóba került a nőkkel kezet nem fogó muszlimok problémája, a műsorvezető (aki férfi) közölte: Ahrouch nem engedte, hogy a műsor előtt egy nő kisminkelje.

Redouane Ahrouch az Islam párt elnöke, önkormányzati képviselő AnderlechtbenForrás: YouTube

Az amúgy buszsofőrként dolgozó migráns hátterű politikus azzal védekezett, hogy nem akar ellentmondásba kerülni az általa vallott muszlim értékekkel, és egyébként is, a kézfogás nyugatias dolog, az eszkimók az orrukat összedörgölve üdvözlik egymást, emellett semmilyen törvény nem kötelezi arra, hogy kézfogással köszöntsön másokat - írja a Mandiner.hu a Marianne című francia lap információi alapján.

Emanuelle Praet újságírónő Ahrouch-hoz fordulva reagált volna a hallottakra, ám látva, hogy az iszlamista politikus mereven a műsorvezetőre néz, a következő kérdést tette fel: Még csak rám néznie sem szabad? A migráns nem fordította el a fejét, de biztosította arról Praetot, hogy „száz százalékosan" hallja amit mond, és vasárnaponként épp eleget látja őt a tévében.

Praet később tudatta, sokkolta Ahrouch megalázó viselkedése, a szélsőséges iszlamista párt elnöke viszont azt nyilatkozta: sajnálatos, hogy a lényegi dolgok helyett olyan jelentéktelen részletekről beszélnek, mint egy kézfogás vagy egy tekintet.

Ahrouch nemrég nyíltan kijelentette, hogy Belgiumot iszlám állammá szeretné változtatni, ahol a saría jelenti a törvénykezés alapját.A párt programjában szerepel a többnejűség engedélyezése, a burkaviselést korlátozó törvények eltörlése, az abortuszszabályozás szigorítása, a dohányzás, a tetoválás, a pirszingek és az eutanázia betiltása.

2012-ben Ahrouch-t Anderlechtben (Brüsszel egyik elővárosa) önkormányzati képviselővé választották, egy párttársa pedig a molenbeeki közgyűlés tagja lett.

Azóta azonban a brüsszeli régióban törvényt fogadtak el, hogy a választási listákon fele-fele arányban kell szerepelniük férfiaknak és nőknek, ez pedig igencsak megnehezíti Ahrouchék helyzetét.