Horvát államfő: A határ menti területek elnéptelenedése vonzerő a migránsok számára

2018.05.23. 18:02

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő azt mondta, a határ menti területek elnéptelenedése nyílt meghívást jelent a migránsok számára, akik potenciális fenyegetést jelentenek Lika-Zengg és a vele szomszédos, egyre gyérebben lakott horvátországi megyékre.

A horvát elnök a boszniai határhoz közeli délnyugat-horvátországi Lika-Zengg megyei tanács ülésén szólalt fel.

A megyén keresztül halad át egy új balkáni migránsútvonal.

A jórészt közel-keleti bevándorlók Bosznia-Hercegovinából érkeznek illegálisan az országba, majd haladnak tovább Szlovéniába, hogy onnan eljussanak más uniós országokba.

Grabar-Kitarovic azt mondta,

a lakosság megtartása ezekben a megyékben kulcsfontosságú a biztonság szempontjából.

Az államfő azt mondta, itt az ideje, hogy a kormány véghezvigye a reformokat, amelyek biztosítják a bérek növekedését, és megállítják az elvándorlást, amely az államfő szerint egyes területeken katasztrofális méreteket öltött.

Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor ügye nem lehet többé kifogás a reformok elhalasztására

- mondta az államfő. Szerinte sürgősen demográfiai intézkedéseket kell hozni, párhuzamosan a gazdasági intézkedésekkel, különleges hangsúlyt fektetve a családpolitikára.

Nemsokára nyilvánosságra hozom javaslataimat, a kormánnyal vagy egyedül

- mondta Grabar-Kitarovic, majd felszólította a kormányt, hogy közösen oldják meg a problémát.

Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, így lakosai számára korlátozottan ugyan, de megnyílt az uniós munkaerőpiac. Azóta egyre több fiatal dönt a nyugat-európai munkavállalás mellett, és Horvátország nem tudja megállítani a kivándorlást. A legfrissebb adatok szerint csak Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik,

a horvát összlakosság tíz százaléka.

A demográfiai problémák megoldásának hanyagolása miatt a nyugdíjrendszer, a munka- és az egészségügyi rendszer összeomlása fenyeget Horvátországban.