Szaúd-Arábiában első alkalommal állítottak ki jogosítványt nőknek

SZALMAN, bin Abdel-Aziz
Rijád, 2018. június 4. A Szaúdi Tájékoztatásügyii Minisztérium által közreadott képen Eszraa al-Buti, az Ernst & Young helyi irodájának ügyvezető igazgatója mutatja frissen szerzett jogosítványát Rijádban 2018. június 4-én. Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai király még 2017 szeptemberében adta ki a rendeletet, amely engedélyezi a nőknek, hogy autót vezessenek. Az országban a nők közel fele rendelkezik autóval, amihez eddig vagy sofőrt hívtak, vagy a férfi családtagjaikat kérték meg arra, hogy vezessenek. (MTI/AP/Szaúdi Tájékoztatásügyii Minisztérium)
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia történetében első alkalommal állítottak ki jogosítványt nőknek. Az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő muszlim királyságban egyszerre tíz nő kapott az autóvezetésre feljogosító iratot.
Vágólapra másolva!

- hangzott el a jogosítványok átadásáról készült felvételen, amelyet a Twitteren tettek közzé.

Egy szaúdi nő bekapcsolja biztonsági övét a vezetéstechnikai vizsgája előtt Rijádban Forrás: MTI/AP/Szaúdi Tájékoztatásügyii Minisztérium

Az okmányokat a rijádi forgalmi hatóság állította ki.

Értesülések szerint

olyan szaúdi nőkről van szó, akik külföldön, a többi között az Egyesült Királyságban, Libanonban vagy Kanadában már szereztek jogosítványt,

s mindössze egy rövid vezetési tesztet kellett teljesíteniük.

Röviddel később Rima Dsudat, az egyik újonnan kiállított szaúdi jogosítvány büszke tulajdonosa megosztott az interneten egy fényképet az okmányáról.

A szaúdi tájékoztatási minisztérium közlése szerint

Mohamed bin Szalmán trónörökös reformterveinek egyik mérföldköve a nők autóvezetési tilalmának eltörlése.

Eszraa al-Buti, az Ernst & Young helyi irodájának ügyvezető igazgatója mutatja frissen szerzett jogosítványát Forrás: MTI/AP/Szaúdi Tájékoztatásügyii Minisztérium

Tavaly arra utasította a kormányt, hogy dolgozzon ki olyan szabályozást, amely férfiak mellett nőknek is lehetővé teszi az autóvezetést.

Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol egyelőre törvény tiltja, hogy a nők autót vezessenek. A tilalom június 24-én megszűnik.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztetett, hogy a rijádi hatóságok váratlan lépésével párhuzamosan