60 ezer migráns indulhat a Balkánról Európa belseje felé

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
Migrants wait to be rescued from a sinking dingey off the Libyan coastal town of Zawiyah, east of the capital, on March 20, 2017, as they attempted to cross from the Mediterranean to Europe. Libya has long been a stepping stone for migrants dreaming of a better life in Europe, but people smugglers have stepped up their lucrative trade in the chaos since the 2011 ouster of longtime dictator Moamer Kadhafi. / AFP PHOTO / Abdullah ELGAMOUDI
Vágólapra másolva!
Bekövetkezhet az, amire Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már több alkalommal felhívta a figyelmet: újra több tízezer migráns indulhat útnak Európa felé. Brüsszel három év alatt sem talált megoldást az illegális bevándorlási válságra, sőt a brüsszeli javaslatok jellemzően bevándorláspártiak és a betelepítési kvótát támogatják. Ráadásul Soros György és szervezetei mindent megtesznek azért, hogy migránsokkal árasszák el Európát.
Vágólapra másolva!

A gyenge határvédelem miatt új útvonalat választottak az illegális bevándorlók. A Görögországból induló, Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián át vezető útvonal az embercsempészek figyelmét is felkeltette: sok esetben az illegális bevándorlók embercsempészek közreműködésével utaznak az új útvonalon, több ezer eurót is kifizetnek azért, hogy eljussanak Nyugat-Európába. Az új útvonal tagországai pedig nem voltak felkészülve arra, hogy a bevándorlók rajtuk keresztül próbálják meg bevenni Európát. Horvátország NGO-kal és bűnszervezetekkel küzd, Bosznia-Hercegovina kész kirendelni a katonaságot, míg Montenegró határkerítés felállítását helyezte kilátásba. Így próbálják megakadályozni az ellenőrizhetetlen illegális bevándorlást.

Görögország

Migránsok Kiosz szigetén Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Szijjártó Péter néhány hete Athénban hívta fel a figyelmet, hogy Európa déli határai továbbra is tárva-nyitva vannak, így könnyen megismétlődhet a 2015-öshöz hasonló tömeges bevándorlási válság. A magyar külügyminiszter állítását támasztja alá, hogy Görögországba 2017. május végéig 6.946 menekült érkezett, míg a 2018-as év ugyanezen időszakában már 18.118 menekült érkezéséről számoltak be, amely 161%-os emelkedésnek felel meg. A Szalonikibe érkező illegális bevándorlók száma csak áprilisban a hatszorosára nőtt.

Athén központi Viktória terén is ismét megjelentek migránscsoportok, a téren alszanak,

megnehezítve a környék lakosainak hétköznapjait. Az égei-tengeri szigeteken a hivatalos adatok szerint jelenleg 16.660 regisztrált bevándorló tartózkodik.

Albánia

Albán határőrök szíriai migránsokat fognak el Forrás: AFP/Stringer

Edi Rama albán miniszterelnök Bécsben, Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott kétoldalú megbeszélése keretében osztrák támogatásért folyamodott az Albánián áthaladó illegális migráció megállítására. Rama nyilatkozata szerint a helyzet egyre aggasztóbbá válik. Albániában 2017. május végéig 1.090 bevándorlót regisztráltak, most viszont 2018 első öt hónapjában már 2.166 migráns érkezéséről beszélnek, ami 99%-os emelkedést jelent.

Montenegró

A 2015-ös migránsválság idején az illegális bevándorlók elkerülték Montenegrót, az új migrációs útvonal azonban keresztülvisz az országon, ahol 2018 első öt hónapjában 1555 főt regisztráltak. A növekvő illegális bevándorlás megfékezése érdekében

Montenegró kész a magyarországihoz hasonló határkerítés felállítására is.

Vojislav Dragović, a montenegrói belügyminisztérium határrendészeti vezetője kijelentette, ilyen tendenciák mellett várható a határkerítés felállítása az Albániával közös határvonalon. Magyarország, egy korábbi ígérete nyomán, 25 kilométernyi határvédelmi drótot adományozna Montenegrónak.

Bosznia-Hercegovina

Migránsok Szarajevóban Forrás: AFP/Elvis Barukcic

Bosznia-Hercegovinában az év eleje óta figyelhető meg erősödő tendencia, 2018 első öt hónapjában 5116 illegális határátlépést regisztráltak, míg a tavalyi évben összesen 755 illegális migráns érkezett az országba. A bosnyák kormány 2018. május 15-én aktiválta a migrációs vészhelyzetben alkalmazandó akciótervet, továbbá a kormány ezentúl minden ülésének napirendjén szerepel az ország migrációs helyzete.
Bosznia-Hercegovina érintett hivatalos szervei nem számolnak a jelenlegi migrációs nyomás enyhülésével, úgy látják,

fennáll a veszélye annak, hogy az ország migrációs hot spottá válik.

Az ország pénzügyi helyzete és rendelkezésre álló kapacitásai nem teszik lehetővé, hogy egy nagyobb migrációs hullámot kezeljen.

Horvátország

Migránsok Horvátországban egy korábbi felvételen Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

Horvátországba egyre több migráns érkezik Bosznia-Hercegovinából, és

a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények száma folyamatosan nő, a bűnözésnek leginkább kitett megyék Karlovác és Lika-Zengg.

Bihácson és környékén horvát sajtóbeszámolók szerint tetvességtől és rühösségtől kell tartani, az önkéntesek védelme érdekében a Vörös Kereszt beszüntette az ételosztást.

Az új nyugat-balkáni útvonalon horvát belügyi szolgálatok kb. 40%-os emelkedést regisztráltak, amely a sajtó szerint még mindig elmarad a valós adatoktól. A horvát hatóságok helyzete a migráció terén közel sem egyszerű. Míg a schengeni ambíciókra és az ország számára létfontosságú turizmusra való tekintettel kifele igyekeznek elfedni a problémát, addig belülről a hatóságok komoly harcot vívnak az embercsempészekkel és az NGO-kal.

Szlovénia

Migránsok Szlovéniában egy korábbi felvételen Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

A Horvátország és Szlovénia közötti természetes határt képző Kupa folyón nincs kiépített határvédelem, így az átkelő migránsok számára szabad az út Nyugat-Európa felé. Boštjan Šefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára jelezte, hogy kerítést terveznek újabb határszakaszokra, főleg a Kupa folyó mentén, ahol jelenleg a legtöbb migráns próbál meg átkelni.

Az érkezők összetételét tekintve korábban főként szíriai bevándorlókról lehetett hallani, most a legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból, Törökországból, Algériából, Líbiából és Marokkóból érkeznek,

de vannak közöttük koszovóiak is. Šefic szerint az útvonalon jelenleg 50-60 ezer olyan migráns tartózkodik, aki Nyugat-Európába akar eljutni.