2000 embert evakuáltak erdőtűz miatt

Erdőtűz tombol Colorado államban
A plane works to extinguish the 416 Fire burns north of Durango, Colorado on June 10, 2018. The blaze, which began on June 1 about 10 miles north of Durango, Colorado, had burned over 8,600 acres by Saturday, June 9. However, that number has more than doubled to 22,000 acres on Monday, June 11. The fire is 10 percent contained and mass evacuations are underway.
Vágólapra másolva!
A forróság és a száraz szél miatt Colorado állam délnyugati részén már 8900 hektáron ég az erdő. A gyorsan terjedő tűz miatt már 2000 embert kellett evakuálni az országban - számolt be a Reuters.
Vágólapra másolva!

12 napja tombol a 416-os számmal jelölt tűz Colorado államban. Hétvégén hat település lakóit is evakuálni kellett Wyomingban, a Colorado határ közelében - közölte az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata.

Forrás: AFP/CrowdSpark/Bryce Sandoval

Hétfő reggel ugyan 60 hektárt sikerült elszigetelni, de késő délután a tűz tovább terjedt - nyilatkozta telefonon Aaron Voos, az Amerikai Erdészeti Szolgálat szóvivője.

- mondta Voos.

A tűz sok állatot elpusztított, és a fenyők is veszélyben vannak - nyilatkozta a szóvivő. A 416-os tűz elleni védekezés napról napra nehezebb.

A forró száraz szél nagyon megnehezíti a tűzoltók munkáját. A páratartalom 6 százalék, amihez 40 km/órás szél társul.

Az előrejelzések szerint az időjárás továbbra sem fog kedvezni a tűzoltóknak - tudatta a több tűzoltóság munkáját is koordináló Rocky Mountain Incident Management Team.

A hétvégén gyakorlatilag megduplázódott a tűz kiterjedése,

Durango várostól 21 km-re északra 32 százalékkal terjedt a tűz.

860 házból, mintegy 2000 embert evakuáltak már.

Forrás: AFP/CrowdSpark/Bryce Sandoval

A tűz miatt 52 kilométer hosszan lezárták a U.S. Highway 550-es autópálya érintett szakaszát is hétfőn.

A coloradói San Juan Nemzeti Erdő összesen 730 ezer hektáron terül el, amit most bezárnak a látogatók elől a tűzveszély miatt - nyilatkozta az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma.

Több mint 800 tűzoltó dolgozik a veszély elhárításán,

vasárnap 10 százalékban sikerült visszaszorítani a lángokat, de csak időlegesen.

Eddig lakó épületekben nem keletkezett kár, de a lángok már nincsenek messze azoktól. Égésgátlókkal, illetve tűzoltó repülőkkel védik azokat.

Forrás: AFP/CrowdSpark/Bryce Sandoval

Bob Oravec, a Nemzeti Időjárási Szolgálat meteorológusa szerint bár a szélerősség kicsit csökkent, de nem annyira, hogy ez kedvezzen. Az amerikai meteorológiai szolgálat Utah, Colorado, Új-Mexikó és Arizona államban is vörös riasztást rendelt el tűzveszély miatt.