A volt dél-koreai elnök után az őt pénzelőket is elítélték

2018.06.15. 05:30

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték pénteken Szöulban a dél-koreai hírszerzés három korábbi vezetőjét, akik havonta hatalmas összegeket utaltak a hírszerzés különleges műveleti alapjából Pak Gun Hje akkori államfőnek.

Nam Dzse Dzsunt 3 év börtönre ítélték, Li Bjong Ki és Li Bjong Ho 3,5 éves börtönbüntetést kapott.
A hírszerzési vezetők összesen 3,5 milliárd vont (mintegy 900 millió forint) utaltak át az elnöknek havi részletekben 2013 májusa és 2014 áprilisa között.

Pak Gun Hje számláján több milliárd von landoltForrás: AFP/Kim Hong-Ji

„A Nemzeti Hírszerző Szolgálat igazgatójának különleges műveleti alapja kijelölt célokra használható, mint például a kül- és belföldi információszerzés. Ebbe nem tartozik bele, hogy havonta pénzt utaljanak az elnöknek, és ez törvényellenes” - állapította meg a bíróság.

24 év börtönt kapott

Pak Gun Hjet tavaly váltotta le az államfői posztról a dél-koreai parlament, miután kiderült, hogy semmilyen hivatalos tisztséggel nem rendelkező barátnője személyi és politikai döntésekbe is beleszólhatott. Emelett a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatokból, és az összegek olyan alapítványoknál landoltak, melyeket az elnök barátnője irányított. Pakot tavasszal 24 év börtönre ítélte a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK