A volt maláj kormányfő állítja, ajándékba kapta 12 ezer ékszerét és drága óráit

Malaysia's Former Prime Minister, Najib Razak At The Malaysian Anti-Corruption Commission ARRIVAL ELECTION Following Former Malaysia Mohammad Najib Tun Razak OFFICE POLITICS Politics and Government PRIME MINISTER Putrajaya Shock Talking The Media PRESS MA
Najib Razak
Vágólapra másolva!
Najib Razak volt malajziai miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy a lefoglalt ékszerek és értéktárgyak többségét ajándékba kapta, és a rendőrség erőteljesen eltúlozza az értéküket.
Vágólapra másolva!

273 millió dollárra, vagyis átszámítva 77,6 milliárd forintra becsüli a Najib Razaktól és családtagjaitól lefoglalt ingóságok értékét.

Többek között készpénzt, 12 ezer ékszert, 567 táskát, 423 karórát, 234 napszemüveget foglaltak le Razak házaiban.

Az ékszerek között 2200 gyűrű, 1400 nyaklánc, 2100 karkötő, 2800 pár fülbevaló és 14 tiara is volt.

Najib Razak azt állítja, mindezt évtizedek alatt kapta ajándékba, becsült értékük pedig jelentősen meghaladja valós árukat.

Az eredeti gyanú szerint Najib Razak miniszterelnökként 4,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget sikkasztott el

a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alapból (1MDB), és ebből 700 milliónak megfelelőt közvetlenül

a saját bankszámláira utaltatott.

Az akkori ügyészségi vizsgálat 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt a vádak alól.

Najib Razak Forrás: AFP/NurPhoto/Chris Jung

A politikus azonban váratlanul elveszítette a május eleji választásokat a Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörüléssel szemben, és az új kormány leváltotta a régi főügyészt, valamint újraindította a nyomozást a volt kormányfő ellen.