70 ezren tüntettek az amerikai támaszpont átköltöztetése ellen

An aerial photo shows the relocation work of the U.S. Marine Corps' Futenma Air Station in Okinawa Prefecture progresses in the Henoko coastal area of Nago in the Prefecture on July 27, 2018. Okinawa Prefectural governor Takeshi Onaga held a press confere
Már folynak az előkészítő munkálatok
Vágólapra másolva!
Több tízezer ember tüntetett helyi idő szerint szombaton a japán Okinava szigetén egy amerikai katonai bázis tervezett áthelyezése miatt.
Vágólapra másolva!

Japán és az Egyesült Államok 1996-ban állapodott meg abban, hogy az amerikai tengerészgyalogság Futenma légitámaszpontját áthelyezik a sziget egy olyan pontjára, a 62 ezer lakosú Nago város egyik kerületébe, Henokóba, amely nem olyan sűrűn lakott, mint a létesítménynek most helyet adó Ginovan város. A költöztetés ellenzői szerint viszont a helyiek egyáltalán nem akarnak amerikai támaszpontot látni a szigeten, ráadásul a bázis áthelyezése a környezetet is súlyosan károsítaná.

Semmibe veszik a véleményüket

Mintegy 70 ezer ember gyűlt össze a Nahában, Okinava prefektúra központjában tartott demonstráción. A tömeg egyperces néma csenddel emlékezett Okinava szerdán, betegség következtében elhunyt kormányzójára, Onaga Takesira, aki a bázis áthelyezése elleni küzdelem élharcosa volt, és aki élesen bírálta a japán központi kormányzatot amiatt, hogy semmibe veszi a szigeten élők véleményét. A kormányzó több pert is indított az ügyben a tokiói kormány ellen.

Veszélyt jelent a korallokra

A tiltakozók azt próbálják megakadályozni, hogy a henokói öböl feltöltésével elkezdjék kialakítani a Futenma bázis új helyét. Környezetvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy az öbölbe tervezett munkálatok veszélybe sodorhatják az ottani korallok és a már eleve erősen lecsökkent állományú, veszélyeztetett dugongok élőhelyét.

Már folynak az előkészítő munkálatok Forrás: AFP/Yomiuri Shimbun/Tetsu Joko

A támaszpontok kérdése évtizedek óta társadalmi vita és ellenállás tárgya Okinaván. A mindössze 1200 négyzetkilométeres sziget nagyjából ötödét amerikai katonai bázisok borítják, amelyeken több mint 20 ezer katona teljesít szolgálatot.