Az olasz kormány több szerződést is felülvizsgál a genovai hídomlás után

2018.09.07. 10:10

Az olasz kormány az autópálya-üzemeltetés mellett felülvizsgálja a televíziós, a távközlési és a vízgazdálkodási koncessziókat is – közölte Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes az Il Corriere című napilapban pénteken megjelent interjújában.

Az infrastrukturális koncessziók azért kerültek napirendre Olaszországban, mert az augusztus 14-én leszakadt genovai Morandi autópálya-völgyhidat az Autostrade per l'Italia (ASPI) magáncég üzemeltette.
Hatalmas munkába fogtunk a koncessziók terén, egyenként felülvizsgáljuk őket. Az Autostrade csak a jéghegy csúcsa, van még a vízgazdálkodás, a távközlés és a tévés műsorszórás– jelentette ki Di Maio.

Giovanni Castellucci, az ASPI-nak és anyacégének, az Atlantiának az elnök-vezérigazgatója a La Stampa című lap pénteki számában úgy nyilatkozott, hogy felelősnek érzi magát a genovai völgyhíd összeomlásáért, de bűnösnek nem.

Giovanni Castellucci, az ASPI-nak és anyacégének, az Atlantiának az elnök-vezérigazgatója a történtek miatt nem érzi magát bűnösnekForrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter a múlt héten azt mondta, hogy a kormány saját kezébe akarja venni a genovai híd újjáépítését, és semmiképpen nem akarja átengedni a bírálatok kereszttüzébe került sztrádatársaságnak.

A pénzt hozzá mindazonáltal az üzemeltető ASPI-nak kell biztosítania
 – jegyezte meg a miniszter.

A 2018. augusztus 14-én leszakadt genovai Morandi autópálya-völgyhídForrás: AFP

Az összeomló Morandi autópálya-völgyhídról több mint harminc gépjármű zuhant a 45 méteres mélységbe, és 43 ember halt meg a katasztrófában.